مهندس بسنجیده: منطقه آزاد، معمولاً در کنار یکی از بنادر و یا شاهراه های مرزی کشور ایجاد می شود و به دلیل معافیت از برخی قوانین دست و پاگیر و مشوق هایی مثل بخشودگی سود، تخفیف درعوارض گمرکی و یا معافیت های مالیاتی به محلی مناسب برای فعالیت های اقتصادی و جذب سرمایه گذاری داخلی و خارجی بدل می گردد.
منطقه آزاد با قوانین مختص منطقه آزاد اداره شده و تمامی کالاها و خدمات مورد نیازاز کشورهای .همسایه و سایر نقاط از طریق ریلی و زمینی با کمترین محدودیت و عوارض وارد منطقه می شود
در حال حاضر 7 منطقه آزاد تجاری و صنعتی در ایران عزیزمان داریم که عبارتند از کیش، قشم، چابهار، انزلی ، ارس، اروند و ماکو.
براساس قانون، درآمد مناطق آزاد از عوارضی تأمین می شود که در ازای واردات کالا به این مناطق دریافت می گردد که اصولا باید صرف افزایش تولید در این مناطق و نیز فرآوری کالاها و مواد خام وارده به این مناطق و صادرات مجدد آن شود. اصولا مناطق آزاد باید تولید محور باشد و در برنامه ریزی کلان تحقق این امر باید دقت نمود که این مناطق صرفا محلی به چشم محل ورودی کالا از مرز ها تبدیل نشود که اگر این امر به صورت کننترل نشده انجام پذیرد، در تضاد با خط مشی رهبری و رونق تولید ملی محسوب می شود.
درآمد مناطق آزاد باید صرف توسعه زیرساخت های منطقه ای و نیز افزایش تولید و به تبع آن کارآفرینی و اشتغال پایدار گردد.
با عملیاتی شدن این طرح انواع کالاها و خدمات از کشورهای مختلف با عوارض اندکی و معافیت های گوناگون در اختیار خریداران قرار می گیرد، در نتیجه تعداد قابل توجهی از فعالان اقتصادی با اطمینان خاطر بیشتر و به هر کیفیت از مزایای آن برخوردار شوند.
با آغاز بکار این طرح علاوه مشغول بکار شدن پرسنل استخدامی و سازمانی مناطق آزاد، در ابتدا صدها فرصت شغلی را برای فعالان اقتصادی و جوانان جویای کار ایجاد شده و در دراز مدت ده ها هزار نفر بطور مستقیم و غیر مستقیم مشغول بکار می شوند که باعث کاهش دغدغههای اشتغال و بیکاری شده است. در راستای این امر باید سعی در این باشد که اشتغال ایجاد شده در این مناطق پایدار و تولید محور باشد.
بهترین چشم انداز در این طرح این است که علاقمندان به تجارت آزاد می توانند با خیالی آسوده تر نسبت به تاسیس واحدهای تولیدی و فروش اقدام بعمل آورند. زمین های کم بازده که تاکنون بهره برداری مفید از آنها نشده است با استقرار صنایع تولیدی و مونتاژ با تکنولوژی روزدنیا و مراکز تجاری و گردشگری با استاندارد های جهانی به محلی جذاب برای تجار و سرمایه گذاران داخلی و خارجی بدل می گردد. یکی ازمزایای عینی و ملموس مناطق آزاد این است که که عموم افراد می توانند از خودروهای خارجی با قیمت به مراتب پایین تر از سرزمین اصلی ( به خاطر معافیت های گمرکی) با پلاک منطقه آزاد اینچه برون در منطقه و محدوده های تعریف شده تردد کنند.
ترکمن نیوز: تحقق این مهم اکنون در چه مرحله ای قرار دارد و پیگیری های جنابعالی در زمان تصدی مدیر کل اقتصادی استان در این رابطه چه بوده است؟
مهندس بسنجیده: اینجانب بعنوان مدیرکل وقت دفتر هماهنگی امور اقتصادی به اتفاق همکاران، تعدادی از طرح های اقتصادی تحول زا از جمله ایحاد منطقه آزاد اینچه برون را مطرح نمودیم که به هنگام سفر ریاست محترم جمهوری به استان گلستان در آذرماه 93 جهت افتتاح راه آهن ایران، ترکمنستان و قزاقستان از میان بیست و هفت پروژه محرک توسعه استان، ریاست محترم جمهور ایجاد منطقه آزاد اینچه برون را به همراه راه اندازی طرح گردشگری آشوراده و بیست و هشت هزار هکتار زه کشی اراضی شمال استان، تکمیل سدهای نرماب و چایلی و چندین پروژه عمرانی اعلام نمودند.
بلافاصله پس از اعلام منطقه آزاد اینچه برون در اداره کل و دفتر امور هماهنگی امور اقتصادی به صورت ویژه با برگزاری ده ها جلسات تخصصی با دستگاه های اجرایی اقتصادی و اتاق بازرگانی استان، صاحب نظران و نخبگان استان طرح توجیهی فنی و اقتصادی تهیه و تنظیم و عرضه پیشنهادی و مراتع شمال استان از مرز اینچه برون تا سواحل شمال گلستان بندر خواجه نفس و آشوراده جمیعا حدود 120 هزار طرح گردید. با ارائه مستندات تاریخی و …. پتانسیل ها در شورای عالی منطق آزاد تصویب و با پیگیری استاندار وقت لایحه منطقه آزاد اینچه برون به همراه هفت منطقه آزاد درهیات دولت تصویب و در مجلس نهم طرح گردید که متاسفانه در آن زمان مصوب نشد. لذا با پیگیری استانداری و نمایندگان مجلس و نماینده محترم ولی فقیه حضرت آیت الله نورمفیدی در مجلس دهم به تصویب نهایی رسید.
هم اکنون انشالله با رفع اشکالات مدنظرشورای محترم نگهبان، در کمیسیون اقتصادی مجلس و تصویب در صحن علنی مجلس لایحه منطقه آزاد اینچه برون تصویب و جهت اجرا به دولت ابلاغ شده است تا سازمان منطقه آزاد اینچه برون با صدها پرسنل فعالیت اجرایی خود را شروع نماید و زمینه فعالیت هزاران نفر در بخش های مختلف تجاری و بازرگانی و همچنین کارخانجات تولیدی و صنایع مونتاژ فراهم می نماید.
منطقه آزاد اینچه برون با قوانین منطقه آزاد اداره شده و تمامی کالاها و خدمات مورد نیازاز کشورهای منطقه و سراسر دنیا از طریق ریلی و زمینی بدون هیچ گونه محدودیتی با کمترین عوارض وارد منطقه می شود.
مهمترین کارکرد منطقه آزاد اینچه برون جذب آسان سرمایه از کشورهای خارجی و داخل کشور می باشد. لذا سرمایه گذاران و گردشگران خارجی میتوانند بدون ویزا و با سهولت وارد این منطق شده و بدین ترتیب زمینه اشتغال هزاران نفر از افراد بومی و استانی فراهم می گردد. دولت نیز برای توسعه و رشد اقتصادی مناطق محروم شمال استان از بخشی از حقوق دولتی مانند عوارض دولتی چشم پوشی می کند.
وجود کارنامه موفق و روند رشد دیگر مناطق تجاری در سایر نقاط کشور امید بخش این مهم است که انشا اله با تحقق این امر، مشکل بیکاری جوانانمان که ریشه بسیاری از سایر مشکل ها میباشد، تا حد قابل توجهی مرتفع گردد.
مصاحبه از: طاهر جانی
خبرنگار تورکمن نیوز در غرب گلستان
نظر شما چیست ؟