ترکمننیوز: کنفرانس بین المللی مجازی با عنوان “تلاشهای ازبکستان و پاکستان در حل و فصل اوضاع افغانستانبا موضوع چشمانداز همکاریهای متقابل دو جانبه” برگزار گردید.به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی ترکمن؛ رویداد مشترک پژوهشگاه مطالعات استراتژیک و منطقهای تحت نظر رئیسجمهور ازبکستان و مرکز مطالعات جهانی و استراتژیک پاکستان (CGSS) با حضور رؤسا و کارشناسان برجسته مراکز تحقیقاتی دو کشور و همچنین نمایندگان محافل سیاسی پاکستان: دیپلماتها، دانشمندان و متخصصان امنیتی و سیاست خارجی برگزار گردید.
موضوع اصلی این رویداد نقش ازبکستان و پاکستان در حل بحران افغانستان بود. شرکت کنندگان در این نشست به گفتگو در مورد مسائل مربوط به بهبود اقتصادی در افغانستان، چشمانداز اجرای پروژههای مشترک و توسعه همکاریهای منطقهای بین آسیای مرکزی و جنوبی پرداختند.
اکرم جان نعمتوف، معاون اول پژوهشگاه مطالعات استراتژیک و منطقهای تحت نظر رئیس جمهوری ازبکستان خاطرنشان شد: به لطف تلاشهای جامعه جهانی از جمله کشورهای منطقه، تغییرات کیفی قابل توجهی در افغانستان در پیشبرد روند صلح در حال انجام است و گفتگوهای مستقیم بین دولت افغانستان و طالبان در دوحه در روزهای آینده برنامهریزی شده است.
اکرم جان نعمتوف تأکید نمود که مشارکت ازبکستان در حل مسائل افغانستان محدود به تلاشهای دیپلماتیک نیست. امروزه ازبکستان از طریق اجرای پروژههای ویژه در زمینه حمل و نقل، اقتصاد، انرژی و آموزش، در بهبود اوضاع اقتصادی و اجتماعی افغانستان نقش بسزایی دارد و از کشور همسایه در غلبه بر بحران ناشی از بیماری همه گیر حمایت بشردوستانه مینماید.
سرلشکر خالد امیر جعفری رئیس CGSS، با توجه به تلاشهای چشمگیر ازبکستان در زمینه حل اوضاع در افغانستان، تأکید کرد کنفرانس تاشکند که به ابتکار رئیس جمهور ازبکستان شوکت میرضیایف برگزار گردید، در دستیابی به نتایج عملی فعلی در انجام مذاکرات با افغانستان نقش مهمی ایفا کرده است.
وی افزود: بیانیه تاشکند که پس از کنفرانس به امضا رسید، یک سند راهبردی است که شامل جنبههای اصلی دستیابی به صلح طولانی مدت و پایدار در افغانستان، احترام به استقلال، تمامیت ارضی و وحدت ملی افغانستان، تضمین حقوق برابر برای همه افغانها و پایان دادن به خشونت میباشد.
سرلشکر جعفری تأکید نمود که ازبکستان و پاکستان، همسایه افغانستان هستند و مستقیماً اوضاع در حال وقوع در این کشور را احساس میکنند و میتوانند نقش بسزایی در روند صلح و احیای افغانستان پس از جنگ، ایفا کنند. وی همچنین به ابتکارات رئیس جمهور ازبکستان شوکت میرضیایف در رابطه با مشارکت افغانستان در همکاریهای تجاری و اقتصادی منطقهای که سهم بسزایی در روند تثبیت اوضاع در این کشور دارد، تاکید نمود.
پس از کنفرانس، شرکت کنندگان ابراز نمودند که برقراری صلح و ثبات در افغانستان، شرایط لازم را برای راهاندازی و اجرای پروژههای کلان بین منطقهای ایجاد خواهد کرد که میتوانند به عنوان “محرک” نوید بخش برای توسعه پایدار منطقه آسیای مرکزی و جنوبی باشند.