ترکمن نیوز- آیا می دانید هموروئید چیست؟ و چه عواملی باعث ایجاد آن است. شما می توانید با انجام بعضی از اوامر و پرهیز از یک سری کارها و در واقع تغییر لایف استایل زندگیتان، مانع از بروز هموروئید شوید. همچنین در صورت ابتلا می توانید با یک سری ورزش ها و رژیم های غذایی از شدت گرفتن بیماری جلوگیری کنید.
نکته : این مقاله صرفا بعد آموزشی دارد و تاکید ما بر این است که در صورت بروز و ابتلا به بیماری به دکتر متخصص هموروئید مراجعه کنید تا از اوج گرفتن بیماری جلوگیری کنید.
هموروئید چیست؟
گشاد شدن رگهای وریدی در ناحیه مقعدی را همورووئید یا بواسیر می گویند. در واقع رگ های وریدی به کنترل مدفوع کمک میکنند.و زمانی که این رگ ها ملتهب و قرمز شود سبب بروز همووروئید می شود. هموروئید به 2 صورت داخلی و خارجی وجود دارد. و با عواملی مانند :
- خونریزی هنگام دفع مدفوع
- درد یا خارش در ناحیه مقعد
- تورم یا برآمدگی در اطراف مقعد
- احساس دفع ناقص
نمود پیدا می کند.
عوامل موثر بر بروز هموروئید
بجز وراثت و یبوست عوامل دیگری میتوانند باعث بروز هموروئید شوند که مهمترین این عوامل عبارتند از :
1_ افزایش سن
معمولاً با افزایش سن عضلات و ماهیچههای بدن به شکل طبیعی ضعیفتر میشوند و همین موضوع باعث میشود که عضلات حمایت کننده از رکتوم نیز ضعیف شده و فرد دچار هموروئید شود.
2_ بارداری و زایمان طبیعی
یکی از عمده ترین عوامل بروز هموروئید در زنان بارداری و زایمان طبیعی سخت میباشد. در زمان بارداری به دلیل فشار و وزنی که نوزاد بر ناحیه مقعد وارد میکند احتمال به وجود آمدن هموروئید زیاد است. از طرفی اگر زایمان طبیعی به شکل سخت باشد به دلیل فشار مادر برای به دنیا آمدن نوزاد ممکن است که به عضلات و نواحی تحتانی بدن مانند مقعد فشار وارد شده و هموروئید به وجود بیاید.
3_ کم تحرکی
کم تحرکی میتواند باعث به وجود آمدن اختلالاتی در حرکات روده و سیستم گوارش شود، که این موضوع یکی از عمده ترین دلایل بروز هموروئید میباشد.
4_ اسهال مزمن
همانگونه که یبوست میتواند باعث به وجود آمدن هموروئید در فرد شود اسهال مزمن نیز میتواند این بیماری را در فرد به وجود بیاورددر صورت داشتن اسهال مزمن فرد مجبور است برای اجابت مزاج مکرر به شکل طولانی مدت در دستشویی بنشیند از طرفی خیس بودن ناحیه مقعد و نیاز به تمیز کردن آن میتواند باعث تحریک و تورم رگهای ناحیه مقعد و در نهایت بروز هموروئید شود.
5_ ایستادن و نشستنهای طولانی مدت
با توجه به اینکه نشستن یا ایستادن طولانی مدت میتواند باعث ایجاد اختلال در حرکات روده شده و در نتیجه فشار زیادی بر رگهای مقعد وارد کند، افرادی که شغلشان به گونهای است که مجبورند به شکل طولانی مدت در یک جای ثابت بایستند یا بنشینند میتوانند در طولانی مدت دچار بواسیر یا هموروئید شوند.
6_ زور زدن بیش از حد در توالت
همانگونه که در قسمت یبوست نیز به آن اشاره کردیم زور زدن بیش از حد در توالت برای دفع میتواند باعث فشار آمدن به رگهای ناحیه مقعد و رکتوم شود. که این موضوع میتواند یکی از مهمترین دلایل به وجود آمدن بواسیر یا هموروئید در فرد شود.
7- سایر علل بروز هموروئید
بجز موارد ذکر شده از علل دیگری مانند بیماری های روده رابطه جنسی مقعدی، رژیم غذایی کم فیبر، مصرف مواد مخدر و نوشیدنیهای الکلی و افزایش فشار خون سیاهرگ های دستگاه گوارش به عنوان سایر علل بروز هموروئید یاد میشود.
پیشگیری و درمان هموروئید
پیشگیری بهتر از درمان است، پس بهتر است قبل از اینکه مجبور شویم برای درمان هموروئید به کلینیک هموروئید و متخصص هموروئید مراجعه نماییم. با انجام برخی از کارها از به وجود آمدن هموروئید جلوگیری کنیم .
پیشگیری از هموروئید
از مهمترین روش ها برای پیشگیری از هموروئید میتوان به :
- استفاده از غذاهای فیبردار :
با توجه به این موضوع که عدم استفاده از غذاهای فیبر دار میتواند باعث به وجود آمدن یبوست که یکی از علل مهم بروز هموروئید شود، استفاده از غذاهای فیبردار میتواند تا حد بسیار زیادی از به وجود آمدن هموروئید جلوگیری کند. استفاده از خوراکیهایی مانند نخود سبز، کلم بروکلی، انواع توتها ،سیب، عدس و لوبیای سیاه میتواند فیبر مورد نیاز بدن را برای جلوگیری از یبوست و هموروئید فراهم نماید.
- مصرف آب کافی :
عدم مصرف آب کافی میتواند مشکلات زیادی را برای بدن به وجود بیاورد که یکی از آنها مبتلا شدن فرد به هموروئید میباشد.
با توجه به این موضوع که بخش عمده ای از بدن انسان را آب تشکیل میدهد مصرف آب کافی و سایر مایعات میتواند روند کارکرد کلی بدن را مخصوصاً رودهها را بهبود داده و از به وجود آمدن هموروئید جلوگیری کند. لازم است که شما در طول روز بین ۵ الی ۹ لیوان آب بنوشید تا آب مورد نیاز بدن شما تامین شود.
- ورزش کردن :
انجام برخی از ورزشها و فعالیتهای بدنی میتواند در پیشگیری از بیماری هموروئید بسیار موثر باشد. نکته ای که باید به آن توجه داشته باشید این است که برای بهره بردن از ورزش به منظور پیشگیری از هموروئید شما باید ورزشهای سبک انجام دهید تا به عضلات و رگهای ناحیه مقعد فشار زیادی وارد نشود. انجام ورزشهایی مانند پیاده روی، طناب زدن و شنا میتواند در این زمینه بسیار موثر باشد.
- سایر روش های پیشگیری از هموروئید
به جز موارد ذکر شده از موارد و روشهای دیگری مانند اجتناب از زور زدن در هنگام دفع ،اجتناب از نشستن و ایستادنهای طولانی مدت، استفاده از ملینها و عدم برقراری رابطه جنسی از مقعد به عنوان سایر روشهای پیشگیری از هموروئید یاد میشود.
درمان هموروئید
در مواقعی که شما به هر دلیلی قادر به پیشگیری از هموروئید نیستید و به این بیماری مبتلا میشوید، لازم است که اقدام به درمان آن نمایید. مراجعه به کلینیک هموروئید و متخصص هموروئید در این زمینه بسیار تاثیرگذار است.
هرچند که درمان خانگی هموروئید نیز میتواند برای هموروئید نوع داخلی که علائم و درد کمتری دارد مفید باشد.اما همانگونه که بارها در این مقاله به آن اشاره کردیم مراجعه به پزشک متخصص هموروئید میتواند بهترین گزینه برای درمان این بیماری باشد از مهمترین روشهای درمان هموروئید که معمولاً در کلینیک هموروئید انجام میشود میتوان به :
- درمان بواسیر با جراحی
- عمل هموروئیدکتومی
- رابر بند یا باند لاستیکی
- استاپلر یا هموروئیدوپکسی
- درمان از طریق پیشرفته ترین روش درمان و یا همان لیزر هموروئید
بدون شک یکی از بهترین موثرترین روشهای درمان این بیماری، درمان بواسیر یا هموروئید با لیزر میباشد.
میزان موفقیت بالا، عدم نیاز به تعویض روزانه پانسمان، عدم نیاز به بیهوشی ، انجام عمل به صورت سرپایی و عدم نیاز به بستری، دوره نقاهت و استراحت کوتاه و عدم داشتن درد و خونریزی از مهمترین مزایای عمل لیزر هموروئید میباشد.
امیدواریم که با مطالعه این مقاله اطلاعات کافی در مورد علل هموروئید به دست آورده باشید.
نظر شما چیست ؟