به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی ترکمن های ایران، نورقلیچ فداکار گفت: «نبی مکرم اسلام صلی الله علیه و آله وسلم نیز در طول بیست و سه سال رسالت خطیر خویش تلاش کرد تا جامعه را با تشریح یگانگی خداوند متعال اصلاح نماید و طبیعتا دراین راه رنج ها و سختی های زیادی را متحمل گردید. مختومقلی فراغی نیز با تاسی از روش آن حضرت در مسیر حل مشکلات زمانه خود با مشکلات و مشقت هایی مواجه بوده است».
این نویسنده اهل سنت ترکمن با بیان اینکه چهره ایمان در بررسی اشعار این شاعر نامدار به وضوح مشخص است افزود: مختومقلی فراغی مقوله ایمان را پایه و اساس اهداف والایش قرار داده بود. ایشان همواره بر تقویت اعتقاد اسلامی در جامعه تاکید می ورزید و می دانست که با تقویت اعتقاد دینی می توان به ایمان کامل رسید. لذا هرجا که می خواست به مردم جامعه موردی را متذکر شود، این کار را با یادآوری نشانه های روز قیامت انجام می داد و ما امروز می توانیم این نشانه ها را در اشعار ایشان ببینیم».
فدارکار بیان نمود: «ایشان درجایی می گوید، کسانی که به عاقبت کارشان فکر نمی کنند از روز قیامت و حوادث مربوط به آن روز خوفی در دل ندارند. وی اخلاق مداری را عامل باروری اعتقاد اسلامی می دانست. اخلاق مداری روشی است که پیامبر گرامی اسلام صلی الله علیه و آله وسلم نیز روی آن تاکید فراوان کرده است».
وی، یکی دیگر ازدغدغه های مختومقلی فراغی، غفلت و جهالت در بین مردم دانست و خاطر نشان ساخت: «جهالت دردی است که برای آن درمانی وجود ندارد. ایشان سعی داشت این مطلب را بگوید که تنها راه چاره برای درمان جهالت، ریشه کن کردن آن است. ازسوی دیگر مسائل قبیله ای و طوایف آن زمان باعث بروز جنگ ها و درگیری هایی دربین مردم قبایل می شد و شاعر تلاش بسیاری کرد تا مسائل و مشکلات مردم را از طریق ایجاد وحدت و برادری دربین آنها برطرف نماید».
فداکار تصریح کرد: «همین دعوت به وحدت و برادری باعث شده بود تا علی رغم آنکه مردم به دلیل تعصبات قومی، یکدیگر را از روی طوایف و نژاد می شناختند؛ ولی درباره مختومقلی این چنین نبود؛ زیرا به تعصبات قومی و قبیله ای اعتقاد نداشت و بنابراین طی ادوار مختلف محبوب مخاطبان خود بوده است. لذا ما نیز امروز ایشان را یک شاعر ایرانی و ترکمن می شناسیم».
نورقلیچ فداکار خاطر نشان ساخت: «مختومقلی دوست داشت تا در جامعه امنیت، صلح و صفا حاکم باشد. وی دراین خصوص اشاراتی به اندیشه های پدربزرگوارش ” دولت محمد آزادی” می کند که گلایه هایش ازشرایط جامعه آن زمان و نبرد طوایف با یکدیگر را در کتاب خودش بیان می دارد. از این رو وجود یک حاکم عادل را درمیان مردم ضروری می دانست و همچنین معتقد به آگاهی بخشی به مردم بود تا از ارشادات دین مبین اسلام اطلاع کافی حاصل نمایند»./اساس نیوز
خبرنگار: طاهر جانی
نظر شما چیست ؟