ترکمن نیوز: دولت ازبکستان از سال ۲۰۱۶ میلادی توجه خود را نسبت به مهاجرت کاری بیشتر و برای ساماندهی این موضوع اقدام کرده است.
«عظیم احمداف» نماینده آژانس مهاجرت کاری خارجی با اشاره به سیاست جدید مهاجرتی ازبکستان گفت: سیاست جدید مهاجرتی این کشور عوامل داخلی و خارجی را در نظر دارد. هم اکنون مانند کشورهای رشد یافته برای مهاجرت کاری سازمان یافته اقدام کرده است.
مهاجرت و صلح ؛ تجربه بین المللی
در تاریخ اخیر کشورهای اروپای شمالی (آلمان، انگلستان، فرانسه)، شبه جزیره اِسکاندیناوی (دانمارک، نروژ، سوئد)، همچنین در آمریکا و کره جنوبی در نتیجه توسعه صنعت و خدمات، نیازمندی برای نیروهای کاری خارجی افزایش یافته است. مخصوصا مهاجران از تمام دنیا به این مقاصد رفتند.
به طور مثال، ترکیه و لهستان صادرکنندگان اصلی نیروی کاری به آلمان، پاکستان و هند به انگلستان، الجزایر و مراکش به فرانسه، چچن و فیلیپین به آمریکا بودند.
در سالهای ۱۹۵۰ میلادی در ژاپن و کره جنوبی نیز پروسههای گسترده مهاجرتی مشاهده شد. در نتیجه انجام حوالههای پولی و فراگیری فناوریهای جدید اقتصاد این کشورها با آهنگ زیاد توسعه یافت.
اوضاع در ازبکستان
ازبکستان از سال ۲۰۱۶ میلادی توجه خود را در زمینه مهاجرت افزایش داد. در دوران گذشته ۱۲ سند حقوقی برای ساماندهی مهاجرت کاری سازمان یافته تصویب رسیده است. طبق مصوبه کابینه وزرا از سال ۲۰۱۶ میلادی رعایت سابقه کاری مهاجرانی که عوارض اجتماعی را به موقع پرداخت کردند، اجرایی شد.
یک مشکل دیگر که مهاجران کاری ازبک در خارج از کشور مواجه میشوند، خطر آسیب در جریان کار یا حادثه رانندگی در جاده است. در این راستا برای ارزان کردن هزینه رفت و آمد در سال ۲۰۱۸ میلادی برای خرید بلیطهای مهاجران کاری تخفیف های ۲۰ درصدی اعمال شد.
شرکتهای خصوصی و مهاجرت کاری
در سال ۲۰۱۸ میلادی دولت امکان فعالیت مهاجرت کاری به بخش خصوصی را داد. طی دو سال گذشته ۱۰۳ آژانس خصوصی ایجاد شده است. از آن میان ۷۳ آژانس برای انجام فعالیت در زمینه اعزام کارگر به خارج از کشور مجوز دریافت کردند.
امروز فقط ۲۵ شرکت میتوانند چنین فعالیتی را انجام دهند. ۳۹ آژانس به طور داوطلبانه مجوز را پس دادند. همچنین برای ۱۱ شرکت به جرم کلاهبرداری پرونده کیفری باز شده است.
با وجود این موارد منفی، به طور کلی بخش خصوصی در این حوزه تاثیر مثبت داشته است. ۳ هزار و ۲۰۰ نفر افراد از طریق آژانسهای خصوصی در ۱۵ کشور خارجی کار پیدا کردند.
ازبکستان از سال ۲۰۲۰ میلادی برای آموزش حرفهای و زبان خارجه مهاجران کاری اقدام کرده است. امروز در این کشور ۱۹۱ مرکز فعالیت میکنند که پیشبینی میشود در آینده تعداد آنان از سطح ۲۰۰ واحد بالاتر رود. علاوه بر این، ۱۳۶ موسسه آموزشی در محلهها ایجاد شده است.
انتخاب حرفه بستگی به درخواست آنان دارد. در مراکز محلهها، حرفههایی مانند دوزندگی، کامپیوتر، خدمات آرایشگری و آشپزی آموزش میدهند و در مراکز مناطق نیز آموزش ۲۲ حرفه ارائه میشود.
کرونا و مهاجرت
با توجه به محدودیتهای ناشی از پاندمی کرونا، هم اکنون با دولت روسیه در مورد دریافت اجازه ورود شهروندان ازبک به این کشور گفتوگوها انجام میگیرد. اکنون آنها به دلیل اعمال محدودیتهایی قرنطینه نمیتوانند به طور معمولی وارد این کشور شوند.
این در حالی است که در تاسیسات بزرگ ساختمانی و شرکتها بزرگ روس، هزاران کارگر با تجربه ازبک فعالیت میکنند. کارفرمایان بزرگ با اجازه کمیسیونهای دولتی دو کشور پروازهای اختصاصی متخصصان خود را از ازبکستان به روسیه سازماندهی میکنند.
«فهرستهای سیاه» و کارگران فریب خورده
سالهای طولانی مهاجران کاری در خارج از کشور با ترس و خطر کار کردند. موارد فریب و حتی حوادث فاجعه آمیز زیادی اتفاق افتاده است. هزاران مهاجر در «فهرست سیاه» قرار گرفتند و ممنوع الورود به روسیه شدند. آنان که باید کشور را ترک کنند، در بازداشتگاههای موقت مستقر میشوند. یک مشکل دیگر، مجازات اداری متخلفین است.
به طور مثال، بنابه دستور رئیس جمهور، جسد شهروندان فوت شده در خارج از کشور برای دفن به کشور به طور رایگان منتقل میشود. هزینه این تشریفات گران قیمت را بنیاد حمایت از مهاجران کاری بر عهده میگیرد.
علاوه بر این، فقط در سال ۲۰۱۸ میلادی از خارج به کشور ۴۳ هزار شهروند ازبک که در وضعیت سخت قرار گرفتند، بازگردانده شدند. از آنها ۴ هزار و ۱۴۱ نفر در بازداشتگاههای موقت قرار داشتند، ۱۴۴ نفر آنان بی پول ماندند.
در ۱۰ ماه سال ۲۰۲۰ میلادی به ازبکستان جسد ۵۶۸ تبعه فوت شده ازبک در خارج از کشور منتقل شده است. از آنها ۵۴۶ نفر از روسیه، بقیه از ترکیه، قزاقستان، یمن، لبنان و دیگر کشورها منتقل شده اند.
دیگر مقاصد کاری مهاجران کاری ازبک
مقصد اصلی بسیار از مهاجران کاری ازبک روسیه است اما مهاجران بسیاری نیز به قزاقستان، کره جنوبی، ترکیه و اروپا میروند. این درحالی است که تا سال ۲۰۱۸ میلادی مهاجرت سازمان یافته کاری فقط به کره جنوبی و روسیه انجام میشد. اکنون در این فهرست ۱۵ کشور قرار دارند.
بر اساس قراردادهای بین دولتی مردم اغلب به قزاقستان، روسیه، ترکیه، امارات متحده عربی، ژاپن، کره جنوبی میروند.
ظاهرا، ازبکستان از پتانسیل بزرگ نیروی انسانی برخوردار است. همه موارد بستگی به آن دارد که این کشور چطور از آن میتواند استفاده کند. زمانی بود که به مهاجران به چشم حقارت مینگریستند اما امروزه مشکلات آنها در سطوح بالای حکومت مورد رسیدگی قرار میگیرد.
باید درک کرد که ذخایر نیروی انسانی ضامن شکوفایی کشور و امکان ایجاد اقتصاد آینده قوی است. در کنار ارز خارجی وارد شده به کشور، تجربه و دانش نیرو انسانی نیز افزوده شده است . مهاجران کاری دیروز، نیرو انسانی با تجربه فردا است که میتوانند ازبکستان را تبدیل به یک کشور شکوفا کنند.
گردآوری: گروه بین الملل ترکمن نیوز
https://turkmensnews.com
منبع: farsnews