ترکمن نیوز: بازآفرینی؛ دمیدن روح جدید در کالبد کهن جرجان
یک : میراث و هویت از جمله عناصر پیوند دهنده جوامع است؛ حال آنکه این جامعه با کثریت و تنوع قومی و مذهبی در نگارستانی همچون گنبدکاووس ( جرجان ) همراه باشد. مساله ای که آن را زمینه ساز انسجام اجتماعی و تعاون و یاریگری مردم می دانند.
یکی از راه های دسترسی به این عامل مشترک تاریخی، دسترسی به نسخ تاریخی و احیاء تاریخچه این دیار پر افتخار است. و احتمالا قبل تر از آن ایجاد حس ضرورت تاریخنگاری و توجه به پیشینه سرزمین باستانی جرجان/گرگان در میان نخبگان و تاثیرگذران می باشد.
یکی از منابع ارزشمند تاریخی کتاب ” حدودالعالم من المشرق الی المغرب” است که آن را بعنوان نخستین کتب جغرافیای فارسی در سنه ۳۷۲ هجری قمری و ۱۰۶۹ سال پیش نام می برند.
دو : در حدودالعالم به گویش پارسی گرگانی مردم شهر تاریخی جرجان ( گرگان قدیم) و وسعت این شهر تا حوالی بسطام اشاره می شود.
همچنین زبان مردم استرآباد (گرگان فعلی) را نیز وابسته به زبان مردم جرجان مطرح می کند.
در این کتاب در شرح وضعیت شهر جرجان می نویسد: “شهریست مر اورا ناحیتی بزرگست و سوادی خرم و کشت و برز بسیار و نعمت فراخ و سرحد میان دیلمان و خراسان، و مردمانی اند درست صورت و جنگی و پاک جامه و با مروت و میهمان دار…”
سه : از دلایل معلوم عدم توجه به تاریخچه و میراث جرجان در شهر گنبدکاووس امروز را می توان به آسانی در کم یاب بودن نام های جرجان، هیرکانیا، ورکان و مفاخر آن در سیمای شهری و نامگذاری ها عنوان کرد. مساله ای که بیشتر زمینه واگرایی و رقابتهای قومی را شدت بخشید و شد آنچه شد!
بازآفرینی شهری مطابق با تاریخ کهن شهر و معاصرسازی هویت آن از ضروریات امروز و فردای گنبدکاووس است.
✍️ صالح کاهانی
نظر شما چیست ؟