امروز : جمعه ۰۱ فروردین ۱۴۰۴

|

دمای هوای شهر

ترکمن نیوز- مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری گلستان گفت: چهار اثر میراث فرهنگی ناملموس استان در جلسه شورای ثبت میراث فرهنگی ناملموس کشور به ثبت ملی رسید.

دپدی 300x200 - قاقما توپ، کوشت دپدی، قاورقا ثبت ملی شد

به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی ترکمن‌؛ فریدون فعالی، در گفت‌وگو با خبرنگاران اظهارکرد: در جلسه شورای ثبت میراث‌فرهنگی ناملموس کشور چهار اثر میراث‌فرهنگی ناملموس استان گلستان شامل بازی بومی‌محلی «قاقما توپ» قوم ترکمن، رقص آیینی «کوشت دپدی» قوم ترکمن، مراسم عاشورایی «صبح رو سیاه» استان گلستان و فن پخت و کارکرد فرهنگی خوراک «قاورقا» قوم ترکمن در فهرست آثار ملی به ثبت رسید.

وی با اشاره به اهمیت ثبت این آثار در پاسداشت میراث‌فرهنگی استان تصریح کرد: ثبت میراث‌فرهنگی ناملموس نه‌تنها گامی مهم در حفظ و احیای آئین‌ها، سنت‌ها و دانش‌های بومی است، بلکه زمینه‌ای برای معرفی فرهنگ اقوام ساکن در گلستان به نسل‌های آینده و گردشگران فراهم می‌کند.

مدیرکل میراث فرهنگی،صنایع‌دستی و گردشگری گلستان درباره آئین «کوشت دپدی» بیان کرد: این رقص آیینی که ریشه در باورهای دینی و عرفانی قوم ترکمن دارد، در عهد باستان به‌عنوان بخشی از مراسم ذکر اجرا می‌شد و بازتاب‌دهنده یاد خدا با راه و روشی خاص است که گاه با صدای بلند و گاه در سکوت و خلوت انجام می‌شود و در میان ترکمن‌ها به‌عنوان جلوه‌ای از پیوند معنوی و عرفانی شناخته می‌شود.

توپ 300x208 - قاقما توپ، کوشت دپدی، قاورقا ثبت ملی شد

وی در خصوص بازی بومی‌محلی «قاقما توپ» گفت: این بازی سنتی در میان مردان قوم ترکمن مرسوم بوده و در محیط‌های باز برگزار می‌شود. واژه «قاقما» به معنای ضربه زدن است و این بازی نوعی رقابت برای نمایش قدرت، چابکی و مهارت در ضربه زدن است. این آئین در برخی مناطق ترکمن‌نشین به‌ویژه در اعیاد مذهبی برگزار می‌شود و یکی از نمادهای هویت فرهنگی این قوم به شمار می‌رود.

.jpg - قاقما توپ، کوشت دپدی، قاورقا ثبت ملی شد
فعالی با اشاره به ثبت فن پخت و کارکرد فرهنگی خوراک «قاورقا» افزود: قاورقا یکی از خوراک‌های سنتی و تنقلات محبوب در میان قوم ترکمن است که از گندم، برنج و شکر تهیه می‌شود و در ماه مبارک رمضان پس از نماز تراویح هنگام افطار یا در مراسم جشن دندانی نوزاد برای پذیرایی از مهمانان تهیه می‌شود و نقش مهمی در آئین‌های مذهبی و فرهنگی ترکمن‌ها دارد.
مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی گلستان با اشاره به آئین عاشورایی «صبح رو سیاه» گفت: این آئین که در نیمه‌های شب عاشورا و پیش از طلوع خورشید برگزار می‌شود، تجلی سوگواری مردم گلستان برای مظلومیت حضرت اباعبدالله الحسین (ع) و یاران ایشان بوده و مرثیه معروف این آئین، شماتت خورشید است که چرا طلوع می‌کنی درحالی‌که قرار است امروز حسین (ع) و فرزندانش به شهادت برسند و نمادی از اندوه و وفاداری مردم گلستان نسبت به واقعه عاشورا است.
او با تأکید بر اهمیت ثبت ملی میراث‌فرهنگی ناملموس در حفاظت از هویت فرهنگی اقوام گلستان افزود: میراث‌فرهنگی ناملموس، بخشی از هویت جمعی مردم است و پاسداشت آن نیازمند مشارکت جامعه محلی، نهادهای فرهنگی و فعالان حوزه میراث‌فرهنگی است.
فعالی یادآورشد: ثبت آثار میراث‌فرهنگی ناملموس در فهرست آثار ملی، علاوه بر حفاظت از این سنت‌ها، زمینه‌ای برای معرفی ظرفیت‌های فرهنگی گلستان به گردشگران داخلی و خارجی فراهم می‌کند و امید داریم‌، با مشارکت مردم و فعالان فرهنگی، این آئین‌ها و دانش‌های بومی به‌عنوان بخشی از هویت فرهنگی استان، به نسل‌های آینده منتقل شود.
وی گفت: اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی گلستان در تلاش است با شناسایی، ثبت و معرفی آثار ناملموس استان، گامی مؤثر در حفظ و ترویج فرهنگ غنی اقوام گلستان بردارد./ فارس
اشتراک گذاری :
اشتراک گذاری :

در تلگرام

کانال ما را دنبال کنید

در اینستاگرام

صفحه ما را دنبال کنید

مطالب مرتبط

نظرات کاربران

نظر شما چیست ؟

* پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد، منتشر نخواهد شد.
* پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیرمرتبط با خبر باشد، منتشر نخواهد شد.
* انعکاس نظر مخاطبین، به منزله تایید آنها از سوی ترکمن نیوز نیست و صرفاً به منظور احترام به نظر کاربران صورت می گیرد.

*

*
*

بالا
ترکمن نیوز