امروز : چهارشنبه ۰۵ مهر ۱۴۰۲

|

دمای هوای شهر

زغال 1 300x150 - عواقب پایین نگه داشتن قیمت زغالترکمن نیوز:  کار کردن در معادن زغال‌سنگ جزو سخت‌ترین کارهای دنیاست. فعالان این عرصه در اعماق زمین مشغول به کار هستند، نگران از اینکه چندصد متر بالاتر مسوولان معدنی منافع شخصی خود را به منافع جمعی ترجیح داده و مانع از همراهی قیمت‌ها با نرخ جهانی می‌شوند.

با توجه به اینکه قیمت تعیین‌شده زغال در فروردین ماه سال جاری نسبت به اسفند سال گذشته ۱۰ درصد کاهشی شده و نرخ این ماده معدنی همچنان غیرواقعی نگه داشته شده، انجمن زغال‌سنگ نامه‌ای را خطاب به سرپرست وزارت صنعت، معدن و تجارت نوشته که در آن از مسائل و مشکلات این عرصه گلایه شده و حالا خواستار این هستند که وزارت صمت مشکل را حل کند.

در واقع انتظار فعالان حوزه زغال این است که همانگونه که وزارتخانه از کلیه تولیدات داخلی همچون خودرو که قیمتی بالاتر از قیمت جهانی دارد، حمایت می‌کند، با هدف کسب نتیجه برای فعالان زغال‌سنگ از تولید داخلی زغال که قیمتی پایین‌تر از قیمت‌های جهانی دارد نیز حمایت کند.
در این خصوص دبیر انجمن زغال‌سنگ ایران با بیان اینکه قیمت زغال در سطح جهان نسبت به ایران بسیار بالاتر است، تصریح کرد: سال گذشته قیمت زغال‌سنگ وارداتی در هر تن ۱۶ میلیون تومان بوده در حالی که قیمت زغال‌سنگ داخلی ۴ میلیون تومان بوده است! این مساله نشان می‌دهد که قیمت زغال ایران واقعی نیست و به کمترین نرخ به فروش می‌رسد.
سعید صمدی تاکید کرد: علاوه بر این تفاوت قیمتی فاحش، باید گفت که سال گذشته حدود هشتصد میلیون دلار زغال وارد کشور شده که با توجه به اینکه ما در داخل توان تولید داشته‌ایم، آمار عجیبی است که تا پیش از این سابقه نداشته است.

دولت بلند‌مدت فکر نمی‌کند

دبیر انجمن زغال‌سنگ ایران در پاسخ به این سوال که چرا دولت در قیمت‌ها مداخله کرده و مانع از واقعی شدن آن می‌شود، گفت: اگر بخواهند قیمت زغال را واقعی کنند تا این مهم در تولید و چرخه اقتصادی اثر بگذارد به سه سال زمان نیاز است. در واقع بعد از مدتی می‌توان تاثیر این تصمیمات را روی واردات دید و در نهایت شاهد کاهش واردات بود. او تاکید کرد: همین امروز اگر قیمت‌ها را واقعی کنند اثر آن سه سال دیگر به بخش تولید می‌رسد. اما مساله مهم این است که مصرف‌کننده و دولت بلند‌مدت فکر نمی‌کنند. در واقع مدیران به فکر سودهای کوتاه‌مدت هستند و در نتیجه برنامه بلند‌مدت فدای دیدگاه و مزایای کوتاه‌مدت می‌شود. در حالی که انتظار می‌رود مسوولان مربوطه مذاکره کنند که چطور تولید داخل را افزایش دهند.

انتظار از وزیر جدید صمت

دبیر انجمن زغال‌سنگ ایران با انتقاد از وزیر پیشین صمت گفت: فاطمی‌امین حتی یک دقیقه هم برای زغال وقت نگذاشت. او در طول یک سال و نیم مسوولیتش حتی ۶۰ ثانیه هم وقت برای ما نگذاشت.
صمدی تاکید کرد: با اینکه بارها از او دعوت کردیم که صدای ما را بشنود اما هیچ پاسخی دریافت نکردیم. جالب اینکه حتی به ما پاسخ منفی هم از طرف وی داده نمی‌شد.
او ادامه داد: وقتی رییس‌جمهور در سفر خود مطرح کرد که زغال زیاد داریم، پس چرا وارد می‌شود؟ ما درخواست خود را به وزیر صمت اعلام کردیم اما متاسفانه حواس وزیر به سمت خودرو بود. جالب اینکه در شرایطی روی خودروی داخلی تمرکز شده بود که قیمت خودروی جهانی نصف قیمت‌های داخلی بود. صمدی با بیان اینکه مشکل عدم تخصص مدیران معدنی است، گفت: انتظار داریم که وزیر جدید به معادن فکر کند و برای زغال وقت بگذارد. همچون گذشته که مسوولانی مثل نعمت‌زاده و شریعتمداری برای این عرصه اهمیت قائل بودند.

نامه انجمن زغال به وزارتخانه

یکشنبه ۱۷ اردیبهشت ماه، رییس انجمن زغال‌سنگ ایران نامه‌ای را خطاب به سیدمهدی نیازی، سرپرست محترم وزارت صنعت، معدن و تجارت نوشته که در آن از تفاوت فاحش قیمت زغال گله شده است. در بخشی از این نامه آمده: قیمت تعیین‌شده برای زغال‌سنگ در فروردین ماه سال جاری بر مبنای فرمول ابلاغی وزارت صمت نسبت به قیمت زغال‌سنگ اسفند ماه سال گذشته ۱۰ درصد کاهش داشته است. این کاهش قیمت در شرایطی است که حقوق کارگران ۲۷ درصد و ریل و آرک معادن ۳۸ درصد، تجهیزات خارجی ۷۰ درصد افزایش نرخ داشته است. در این نامه همچنین آمده که نرخ تورم واقعی کشور نیز بر کلیه هزینه‌ها تاثیر‌گذار است و مشخص بوده و نیاز به اعلام آن نیست.

عواقب پایین نگه‌داشتن قیمت زغال

عدم افزایش و غیر‌واقعی بودن قیمت زغال‌سنگ موجب شده در مناطق کرمان و البرز تولید سیر نزولی داشته باشد. همچنین پیش‌بینی شده که امسال در منطقه طبس هم متاسفانه شاهد سقوط تولید خواهیم بود.
در حالی که در روزگاری نه چندان دور تولید زغال‌سنگ منطقه کرمان بیش از ۷۰۰ هزار تن بوده، اما سال گذشته در این منطقه ۲۵۰هزار تن زغال‌سنگ تولید شده که حاصل سیاست پایین نگه داشتن و غیر‌واقعی بودن زغال‌سنگ و اصرار بر عدم دخالت در این حوزه به دلیل انحصار مصرف‌کننده بوده است .
به گفته انجمن زغال‌سنگ نتیجه نهایی این سیاست واردات بیش از۵‌‌‌/۱ میلیون تن زغال‌سنگ و مشتقات به کشور با خروج بیش از ۷۸۰ میلیون دلار ارز از کشور در سال ۱۴۰۱ آن هم با قیمت چهار برابری زغال‌سنگ داخلی است. طبق اسناد کدال مندرج در بورس قیمت زغال‌سنگ وارداتی در سال گذشته حدود هر تن ۱۶ میلیون تومان و متوسط قیمت زغال‌سنگ داخلی هر تن ۴ میلیون تومان بوده است.
هرچند ممکن است قیمت پایین زغال‌سنگ داخلی را به موضوع کیفیت زغال‌سنگ ایران ارتباط دهند، اما در بازارهای جهانی نازل‌ترین و بالاترین کیفیت زغال‌سنگ حداکثر ۳۵ درصد اختلاف قیمت دارند. این در حالی است که زغال‌سنگ وارداتی نسبت به زغال‌سنگ داخلی تفاوت ۳۰۰ درصدی دارد. تا جایی که سال گذشته ذوب‌آهن رسما در سامانه کدال اعلام کرد دلیل اصلی زیان آن شرکت کاهش تولید داخلی و افزایش واردات زغال‌سنگ با قیمت چندین برابری بوده است.

تولید منطق اقتصادی ندارد

ایران در حوزه زغال‌سنگ ۱۴ میلیارد تن ذخیره زمین‌شناسی و ۵‌/۱ میلیارد تن ذخیره قطعی اکتشاف‌شده دارد و با این میزان ذخیره تولید ۵/۳ میلیون تن در سال را تامین می‌کند.
اما با توجه به قیمت ۴ برابری زغال‌سنگ وارداتی نسبت به زغال‌سنگ تولید داخلی واردات این محصول هیچ‌گونه منطق اقتصادی ندارد و در صورتی که برنامه‌ریزی فنی و اقتصادی دقیقی بر پایه واقعی کردن قیمت زغال‌سنگ داخلی برمبنای حمایت از تولید داخلی انجام شود، علاوه بر گسترش تولید و اشتغال موجب جلوگیری از خروج ارز از کشور خواهد شد .
در این بین گفته شده که انجمن زغال‌سنگ انتظار افزایش چند صد درصدی قیمت زغال‌سنگ را ندارد بلکه انتظار دارد در صورتی که همانند سایر کشورها نرخ زغال‌سنگ در برابر شمش فولاد از ۵‌/۲۶ درصد فعلی به ۳۵ درصد افزایش پیدا کند، می‌توانیم برنامه‌ریزی خودکفا شدن در این صنعت را آغاز کنیم.
در ادامه از مسوولان وزارت صمت خواسته شده که این حوزه را از انحصار تک‌مشتری نجات دهند زیرا دلیلی وجود ندارد کارگر معادن زغال‌سنگ به تولید‌کنندگان فولاد یارانه انرژی بدهد. همانگونه که وزارتخانه از تولیدات داخلی که حتی از قیمت جهانی هم بالاتر است حمایت می‌کند انتظار مسوولان این حوزه هم این است که از زغال حمایت شود.
حالا انجمن زغال‌سنگ از معاونت معدنی و فرآوری وزارت صمت جهت صدور دستورات لازم در جهت مبارزه با انحصار، استفاده از منابع ملی، جلوگیری از واردات و خروج ارز، توسعه اشتغال در مناطق محروم و نهایتا ساماندهی معادن زغال‌سنگ و بالابردن ضریب ایمنی جهت واقعی کردن نرخ زغال است.

جهان صنعت

بیشتر بخوانید:

عواقب پایین نگه داشتن قیمت زغال

مروری بر تغییرات قیمت زغال سنگ جهانی

برای استعلام آنالیز و قیمت زغال با شماره 09119762031 تماس حاصل نمائید.

اشتراک گذاری :
اشتراک گذاری :
برچسب ها :

در تلگرام

کانال ما را دنبال کنید

در اینستاگرام

صفحه ما را دنبال کنید

مطالب مرتبط

نظرات کاربران

نظر شما چیست ؟

* پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد، منتشر نخواهد شد.
* پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیرمرتبط با خبر باشد، منتشر نخواهد شد.
* انعکاس نظر مخاطبین، به منزله تایید آنها از سوی ترکمن نیوز نیست و صرفاً به منظور احترام به نظر کاربران صورت می گیرد.

*

*
*

بالا
ترکمن نیوز
احسان تولز