به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی ترکمن؛ سید نقی حسینی صبح امروز در نشست خبری اظهار کرد: بیشترین سهم را از خودکفایی برنج استان خوزستان دارد و سهم گلستان 25 درصد بوده است.
وی افزود: مجموع کشت برنج کل کشور در سال گذشته 610 تا 620 هزار هکتار بوده اما با شرایط جوی آغاز سال این رقم به ۸۴۰ تا ۸۵۰ هزار هکتار رسیده و با ۳۰ درصد افزایش کشت عملا تهدید سیل برای شالیکاران به فرصت تبدیل شده است.
حسینی در ادامه گفت: در گلستان میانگین سطح کشت سابقا 60 هزار هکتار بوده و در سال جاری با افزایش حدود دو برابری به 118 هزار هکتار رسیده است.
وی با اشاره به 660 هزار تن واردات برنج در نیمه اول سال جاری تاکید کرد: با رسیدن به خودکفایی در نیمه دوم سال نیازی به واردات نداشته و در این شرایط سخت تحریم کشور، حدود 1/1 دهم میلیارد دلار صرفه جویی ارزی داشتیم و برنج از بازار داخلی تامین شد.
عضو هیئت مدیره برنج کشور با اشاره به افزایش سطح کشت در سال جاری افزود: در گذشته 3 میلیون و یکصد هزار تن شلتوک در کشور تولید می شده که این رقم در سال 98 به 4 میلیون و 400 هزار تن افزایش یافته است و استان گلستان حدود 800 هزار تن سهم تولید کشور را به خود اختصاص داده است.
وی با اشاره به جمعیت 83 میلیونی ایران افزود: با ضریب میانگین تولید 9/2 میلیون تن تولید برنج سفید در کشور و سرانه مصرف 35 کیلوگرم با تولید حدود 3 میلیون تن برنج به خوداتکایی رسیدهایم و دیگر نیاز به واردات نداریم.
حسینی در رابطه با میزان کشت برنج در استان گفت: در استان بیشتر برنج های باکیفی و طارم کشت می شود که حدود 30 درصد از کشت متعلق به برنج ندا و شیرودی، 35 درصد برنج فجر و بقیه هم برنج های کیفی و طارم و دم سیاه بوده است.
مدیر کارخانه شالیکوبی دنگلان گفت: در گلستان 138 کارخانه شالیکوبی مجوز دارند که از این تعداد 120 کارخانه فعال هستند و حدود 50 درصد از شالیکوبی های استان به صورت مدرن و بقیه به صورت سنتی فعالیت دارند.
حسینی درباره کشت مجدد شالی در گلستان گفت: به علت آب و هوای استان، اختلاف دمای زیاد شب و روز و برداشت دیرتر کشت اول امکان کشت مجدد شالی در این استان وجود ندارد.
وی با بیان اینکه گلستان و 12 استان دیگر محدودیت کشت شالی دارند گفت: این محدودیت به دلیل بحران آب کشور و برداشت غیرمجاز و بی رویه آب های زیرزمینی است.
عضو انجمن شالیکوبی داران استان درباره خشکه کاری برنج گفت: مصرف آب در کشت شالی 22 تا 23 هزار متر مکعب است که در خشکهکاری این میزان به حدود 7 تا 8 هزار متر مکعب کاهش می یابد.
سید نقی حسینی در خاتمه گفت: در سالجاری حدود 1000 هکتار از اراضی کشاورزی به خشکه کاری شالی اختصاص داده شده است که افراد متقاضی می توانند با دریافت مجوز «خشکه کاری» برنج کشت نمایند.
در پایان خبرنگاران از خط تولید کارخانه شالیکوبی مدرن دنگلان بازدید به عمل آوردند.
گزارش از: آینا شیرزاد
نظر شما چیست ؟