جریان یاشولی گری، به عنوان جریانی که به فعالیت سیاسی علاقه فراوانی دارد و در انتخابات تلاش می کند بیشترین تاثیرات را داشته باشد، در شرایط کرونایی فعلی، می تواند تغییر ماهیت دهد و هدف و ساختار جدیدی ایجاد نماید.
هرچند که ایجاد تغییر در ساختار سیاسی یاشولی گری، طرحی است که ممکن است با مقاومت عده ای از یاشولی ها مواجه و این نظریه از سوی تعداد محدودی از آنها رد شود.
شرایط کرونایی فعلی در بسیاری از کشورها و ایران به بحران بزرگی تبدیل شده است. شهروندان گنبدکاووس نیز با این معضل دست به گریبان هستند؛ در این شرایط هر اقدامی که بتواند مردم را به رعایت پروتکل های بهداشتی ترغیب کند و سهمی در کنترل کرونا داشته باشد، در دید مردم محبوب می شود و در خاطره ها می ماند.
با این تفاسیر و با در نظر گرفتن اینکه عید قربان نزدیک است و توجه به این نکته که آئین دید و بازدید عید قربان از رسوم نهادینه شده اهل سنت است؛ پس چه باید کرد که فرهنگ دیرینه دید و بازدید عید قربان 99 تا زمان کنترل، ساخت و توزیع واکسن کرونا تعطیل شود؟
آیا با دستور دولتی می توان مردم را وادار کرد که از دید و بازدید عید قربان صرفنظر کنند؟ کاملا واضح است که صرفا با دستور و توصیه دولتی این امر اتقاق نخواهد افتاد و کار زیر بنایی لازم است که نگرش افراد نسبت به دید و بازدید عید قربان تغییر کند و مردم در شرایط کرونایی فعلی به این باور دست پیدا کنند که دید و بازدید عید قربان( و هر گونه دور همی و با هر عنوانی ) موحب شیوع کرونا می شود و خطرات زیادی به همراه خواهد داشت.
آیا در ایام نزدیک به عید قربان فعالان سیاسی و اجتماعی ترکمن، سازمان مردمی جدیدی بنا کنند و از ظرفیت گروه مردمی تازه تاسیس، مردم را تشویق کنند که بازدید عید قربان سال 99 را تعطیل کنند؟ و یا بجای رو آوردن به تشکیل گروه جدید، نقش جدید و اجتماعی برای جریان یاشولی گری تعریف نمایند؟
البته تشکیل سازمان مردمی در وهله اول نیازمند طرح و تئوری است و این موضوع در فرصت کوتاه اصلا امکان پذیر نیست و به سخن دیگر فعالان سیاسی و اجتماعی ترکمن فرصتی جهت تاسیس گروه اجتماعی جدید ندارند.
دستور و توصیه مقامات و مسئولین به تنهایی کفایت نمی کند که آئین دید وبازدید عید قربان 99 تعطیل شود؛ ازطرفی امکان تاسیس گروه مردمی وجود ندارد که افکار عمومی را نسبت به تعطیلی سنت دید و بازدید ترغیب کند.
بنابر این و بر حسب شرایط کرونایی فعلی، مجمع یاشولی ها می تواند از ظرفیت جریان یاشولی گری استفاده کند و جریان یاشولی گری را به سمت کارکرد اجتماعی هدایت کند.
تغییر کارکرد یاشولی گری (از کارکرد سیاسی به کارکرد اجتماعی) هم به این ترتیب باشد (به عنوان یک پیشنهاد ) که همه طیف های جریان یاشولی گری، بدون در نظر گرفتن سلایق و تفاوت های سیاسی، بصورت منسجم و یکپارچه بیانیه ای صادر کنند و همه شهروندان محترم اهل سنت را ترغیب نمایند که دید و بازدید عید قربان 99 را تا زمان کنترل کرونا تعطیل کنند.
واضح است که اگر این امر از سوی مجمع یاشولی ها اتفاق بیافتد، به بازسازی جریان یاشولی گری کمک شایانی شده است.
پی نوشت: این یادداشت در آستانه عید قربان سال 99 منتشر شد و با توجه به موج جدید کرونا و نزدیک بودن عید قربان 1400 دوباره منتشر شد.
✍️ شکور زیرک/ روزنامه نگار — کارشناس ارشد علوم سیاسی
نظر شما چیست ؟