در حالی که افکار و رسوبات قرون وسطایی قرن شانزدهمی در باره زبان مادری ٫ نگاههای امنیتی به مقوله قبول کردن یا نکردن انواع زبانهای مادری٫ محلی و بومی در کنار یک زبان رسمی و نگاه پروژه ملت- دولت سازی و یکپارچه سازی زبانی٫ هنوز هم سایه اش را از جهان وطنی کم نکرده است ٫به روز جهانی دیگر از زبان مادری تعیینی توسط یونسکو میرسیم.
به وام از هایدگر فیلسوف شهیر آلمانی قرن بیستم که معتقد است پایان فلسفه، شاعری است و زبان ٫ خانه وجود است٫ این قلم پافشاری و حرکت مستمر دوستان را در این زمینه درک میکند.
با توجه به این که در کتاب بیژن عبدالکریمی با عنوان «آینده روحانیت و جهان معاصر» آمده است:
«جامعهی ما در یک مرحلهی گذار جدی تاریخی است. چه بخواهیم ،چه نخواهیم،پارادایم فرهنگی و تاریخی سنت تفکر ما در حال تغییر و حتی فروپاشی است.مفروضات پیشین به چالش خوانده شده اند،نظام های وجود شناختی ما در هم شکسته اند ،ارزش هایمان متزلزل شده و برج و باورهای ستبر اعتقادات مان فروپاشیدهاند. در یککلمه عالَمیت عالَم ما و سنت نظری و فکری ما به پایان رسیده است.ما تغییر کرده و می کنیم و اینتغییر در میان طوفانی از درهم شکستگی ها،فروپاشی ها،بی ریشه شدن ها و بی معنایی ها و در بستری از ناخودآگاهی و یاس صورت می پذیرد»
و حسن عشایری از متخصصان مغز و اعصاب و عصبشناسی کشور در نوشتاری میگویند:
«اگر کسی نتواند به زبان مادری آموزش ببیند، نتواند به زبان مادری بخواند و بنویسد، در پروسه ی شناخت اش نقیصه ایجاد میشود و اینجا است که اختلال هویت نیز پیش میآید. .کسی که زبان مادری اش را یاد نگرفتهاست، عمیق ترین فرایند عاطفی و هیجانی خود را از دست میدهد. زمانی که زبان دوم جایگزین زبان مادری میشود، یک موجود غریبه در مغز مینشیند و این باعث اختلالات عصبی و مغزی جدّی میگردد.»
با اعتقاد به این که، رفتار از گرایش و گرایش هم از بینش تبعیت می کند و بینش هم متأثر از جهانبینی است ٫ و زبان هم عامل ارتباط و رسانای افکار و نگاهها است٫ میطلبد زبان مادری برای رسیدن به یک زندگی با نگاه سلامت گونه و منطقی در کنارهمدیگر با تمامی سلائق متفاوت ٫ پاس داشته شود.
چرا که مستحضر هموطنان است که ایران صاحب زبانها و لهجه های متنوعی است و زبان مادری نیز از مهمترین میراث فرهنگی و ارتباطی بشری است.
بنابراین حق قانونی اساسی ٫اقوامی و اتنیکی دارندگان زبان مادری است که بتوانند در کنار یک زبان معیار مشترک به حیات فرهنگی و آموزشی شأن ادامه دهند.
*
🔷آموزش نوشتار صحیح خط ترکمنی / تورکمن یازوو قادالاری+لینک دانلود کتابچه
نظر شما چیست ؟