ترکمن نیوز: سد گلستان گنبدکاووس بعد از حدود بیست سال از احداث آن آثار و عوارض منفی و مثبت زیست محیطی خود را بتدریج بر روستاهای اطراف آن برجای گذاشته است. کشاورزان از آب سد گلستان برای کشاورزی و رونق اقتصادی خود استفاده می کنند واین به بهبود زندگی و اشتغال زایی روستائیان تاثیر مثبتی گذاشته است. اما این آثار مثبت بدون آثار منفی هم نبوده است.
روستائیان حاشیه سد گلستان مخصوصاً دو روستای چکرعطا بهلکه و شهرک امام خمینی( ولی آباد) از بالا آمدن آب سفره های زیرزمینی تا سطح یک متری کف زمین و سرایت رطوبت به خانه های مسکونی شکایت دارند. تا جاییکه بعضی از خانه ها به علت رطوبت زیاد غیر قابل سکونت شده است. (عکسهای این ساختمانها در ذیل مقاله به نمایش گذاشته خواهد شد). بیشتر روستائیان از کشت شالی در دوطرف جاده و محدوده ی حریم روستا شکایت دارند تا جاییکه این رطوبتها باعث خرابی ونشست و موجی شدن جاده شده است.
این گودیها وپستی و بلندیها(موجها) بسیار بسیار خطرناک است می تواند افراد ناوارد و راننده گان غریبه را از جاده منحرف و باعث تصادفات خطرناک شود. کما اینکه این موجها و خرابیها چند بار باعث تصادف هم شده است. یکی دیگراز معضلات این جاده تقریباً به طول حدوداً چهار کیلومتر در کنار جاده قابل مشاهده است عبور لوله های پلاستیکی به قطر حدود شش اینچ از عمق یک و نیم متری زیر جاده می باشد که کشاورزان برای آبیاری شالی و خربزه و هندوانه ازآن استفاده می کنند. روستائیان معترض معتقدند این لوله کشیها همه غیر قانونی می باشند اما اداره امور آب گنبد با گرفتن چند میلیون تومان جریمه از متخلفان چشم خود را به این تخلفات می بندند. (عکس این لوله ها نیز در زیر مقاله جداگانه نمایش داده خواهد شد).
روستائیان حاشیه سد گلستان دو درخواست مشخص از اداره امور آب گنبد دارند که اگرهر چه زودتر عملی نشود زندگی آنها با مخاطرات بیشتر روبرو خواهد شد. یکم : اداره امور آب گنبد مشخص کند که آیا بهره برداری مستقیم از آب کاسه ی سد از نظر این اداره مجاز هست یا نه؟ اگر نیست، استفاده از آب سد برای کارهای کشاورزی از کانالهای موجود استفاده شود. دوم : احداث و حفر کانال جهت زه کشی برای پایین رفتن سطح آب بسیار بسیار ضروری است. کشاورزان می گویند قبل از احداث سد، خشکی زمین به عمق حدود ده متر بوده است که الان به یک متر رسیده است. تا جایی که برای چاه توالت بیش از یک متر نمی شود زمین را حفر کرد چون به آب می رسد.
گویا اداره راه داری و حمل و نقل جاده ای گنبد کاووس جهت ترمیم و مرمت پستی و بلندیها (موجهای) جاده در چند مورد اقدام به اجرای روکش آسفالت گرم نموده که بعد از گذشت مدت زمان اندکی دوباره به علت وجود زه آب ناشی از کشت و زرع اطراف جاده به حالت قبل بر گشته است. من مشکل این جاده را وقتی با یکی از کارشناسان اداره راه و ترابری گنبد در میان گذاشتم او در جواب من گفت: تا زمانیکه مشکل رطوبت اطراف جاده بر طرف نشود ترمیم و باز سازی جاده جواب نخواهد داد. تنها راه خشک کردن اطراف جاده به عرض حدود دویست متر است تا رطوبت شالی زارها به زیر جاده نفوذ نکند. بهتر است مسئولان اداره امور آب گنبد به اعتراض روستائیان هر چه زودتر رسیدگی نمایند. آنها می توانند با حفر کانالهای زه کشی به نگرانی روستائیان پایان دهند تا خانه ها در اثر رطوبت زیاد در معرض تخریب و فرو ریزی قرار نگیرند.
✍️ امان محمد خوجملی
نظر شما چیست ؟