به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی ترکمن های ایران، استان گلستان، نگارستان ایران اسلامی که تاریخ پر رمز و رازش سرشار از دلاوریها و افتخارات بزرگ در سطوح مختلف است به عنوان گوشه و قطعهای از خاک مقدس جمهوری اسلامی ایران در کنار همه مواهب و ظرفیتهای پرشمار و بیبدیلش از دیرباز به علل مختلف به عنوان یکی از استانهای محروم نتوانسته است به جایگاه واقعی خود در توسعه برسد و ظرفیتهای بالقوه و بیمثال این استان به فعلیت برسد.
حال در آستانه دهه فجر انقلاب اسلامی و چهلمین سالگرد انقلاب اسلامی هیئت دولت به ریاست حجتالاسلام حسن روحانی رئیس جمهور ایران اسلامی در هفته آتی میهمان گلستانیها خواهند بود تا بار دیگر از نزدیک با مشکلات و مسائل مردم این منطقه آشنا شده و برای رفع دغدغههای مردم نازنین این خطه تدابیری را بیاندیشند.
از این رو در سلسله گفتوگوهایی با نخبگان و مسؤولان استان گلستان در حوزه جغرافیایی مختلف این استان مطالبات آنها از دولت را در این سفر جویا میشویم تا بتوانیم با دستهبندی این مطالبات به صورت منسجم مطالبات اصلی مردم هر منطقه را احصا و برای بهرهبرداری مسؤولان ارائه دهیم.
در این مجال با «حجتالاسلام محمود ترابی» امام جمعه شهرستان «گنبدکاووس» که سابقه امامت جمعه در شهرستانهای «علیآبادکتول» و «آزادشهر» را نیز داشته است گفت و گویی کردهایم تا مهمترین مطالبات مردم گنبدکاووس و شرق استان گلستان را از وی جویا شویم.
– سفر رئیس جمهور به استان گلستان را در این برهه چگونه ارزیابی میکنید؟
ترابی: با توجه به قرار گرفتن در آستانه چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب و گذر از مرز پختگی انقلاب یکی از مهمترین اقدامات لازم توسط مسؤولان کم کردن فاصله خود با مرد و حضور در استانها و شهرستانها در میان مردم است. اتفاقی که باید در ماههای باقی مانده سال جاری و سال آینده به عنوان یک حرکت امید بخش به مردم تداوم یافته و حتما افزایش یابد تا به عنوان واکسنی در برابر القای ناامیدی دشمن عمل کند.
* دانشکده علوم پزشکی گنبدکاووس هدیه 40 سالگی انقلاب به گنبدیها باشد
– مهمترین مطالبه گنبدیها را از رئیس جمهور در این سفر چه میدانید؟
ترابی: با توجه به اینکه در عصر حاضر مهمترین رکن توسعه پیشرفت در حوزه دانش بنیان بوده و محور این توسعه نیز دانشگاه علوم پزشکی است، بدون تردید مهمترین و بزرگترین خواسته مردم گنبدکاووس در این حوزه قرار دارد که با توجه به عدم تصمیمی برای توسعه کمیت دانشگاهها، حداقل ایجاد دانشکده علوم پزشکی در گنبدکاووس آغازگر توسعه متوازن در استان گلستان خواهد بود.
ارتقای آموزش عالی در گنبدکاووس و ایجاد بیمارستانهای آموزشی مسالهای است که میتواند در کنار قول اصولی و وعده وزیر سابق بهداشت مبنی بر ساخت بیمارستان 800 تختخوابی در دو فاز 400 تختخوابی میتواند کاری باشد که رئیس جمهور به عنوان هدیه 40 سالگی انقلاب به گنبدیها اهدا کند.
– آیا مردم گنبدکاووس درخواستهای دیگری هم در اولویتهای بعدی دارند؟
ترابی: بله قطعا. شهرستان گنبدکاووس در طی سالهای متمادی از قطار توسعه و پیشرفت در گلستان بازمانده و لازم است که دولت محترم در آستانه آغاز دهه پنجم انقلاب اسلامی گامهای بلندی برای رفع محرومیت و عقبماندگیهای این منطقه بردارد.
* جاده نفت و کنارگذر گنبدکاووس پرش بلند اقتصادی و اجتماعی است
یکی از مهمترین مطالبات گنبدیها که در اولویت بعد از دانشکده پزشکی قرار دارد موضوع تکمیل و بهرهبرداری از جاده نفت است که با توجه به باریک بودن و فاصله 80 الی 85 کیلیومتری جاده فعلی گنبدکاووس به اینچهبرون، میتواند این فاصله را تا فاصله 55 کیلومتر کاهش داده و علاوه بر آن موجب استقرار شهرکهای صنعتی در حاشیه آن شود.
دولت با یک حساب سرانگشتی متوجه میشود که اگر حداقل 10 نفر در سال در جاده پر تلفات فعلی گنبدکاووس به اینچهبرون به علت حادثه فوت کنند فقط خسارت مالی آن فارغ از خسارت جانی و روحی به خانوادهها جامعه بالغ بر 4 میلیارد تومان هزینه بیمهای و دیهای بر دولت تحمیل میکند در حالیکه با چند سال این هزینه میتوان جاده نفت را به پایان رساند.
موضوع طرح کنار گذر جدید گنبدکاووس و تکمیل پروژه کمربندی فعلی نیز دو طرح بسیار مهمی هستند که هم گنبدکاووس را از بن بست و بسته بودن جادهای خارج کرده و هم بار ترافیک را به شدت کاهش میدهد و میتواند رونق بسیار خوبی نیز در حوزههای مختلف برای شهر ما به ویژه در منطقه محروم غرب شهر ایجاد کند که نیازمند تامین اعتبار و تخصیص بودجه کافی برای آن است.
* پروژه 25 ساله فاضلاب گنبدکاووس را دریابید
موضوع فاضلاب گنبدکاووس نیز که یک طرح 25 ساله ملی و بر زمین مانده است به دلیل شیب تنها یک دهم درصدی زمین در گنبدکاووس و بالا بودن سطح آبهای سطحی موجب بروز بسیاری از بیماریهای عفونی در شهرستان شده و از سویی دیگر حدود 20 درصد از اجرای پروژه نیز به دلیل استهلاک 25 ساله و تغییر نیازمندی و حجم پروژه عملا از دست خواهد رفت.
نکته بعدی ارتقا امنیت و آزادسازی زمینهای حریم مرزی به نحوی که زمینهای کشاورزی و یا مراتع در اختیار مردم که از سالهای دور در اختیار آنها بوده با بودجه مناسب و معقولی از آنها خریداری شده و به حریم امنیتی مرز و اقدامات تامینی بازگردد که هم امنیت ارتقا پیدا کند و هم کسب و کار و کشاورزی مردم مرزنشین آسیب نبیند.
یکی دیگر از موضوعات مهم در گنبدکاووس عقب افتادگی روستاهای پرشمار این شهرستان از مسیر توسعه است که به با توجه به اینکه بخش مرکزی گنبدکاووس وسیعترین بخش کشور و با تعدد روستاهای بسیار نیازمند توجه و رسیدگی مناسب و البته تزریق بودجههای مناسب ملی برای رونق تولید، صنایع کوچک و البته کشاورزی و دامپروری است.
* از فرمانداری ویژه فقط اسمش به گنبدکاووس رسیده است
– به نظر شما در این سفر موضوع فرمانداری ویژه گنبدکاووس به صورت عملیاتی و رسمی اجرایی میشود؟
ترابی: همه میدانند که مردم گنبدکاووس سالهاست تنها از فرمانداری ویژه اسمش به آنها رسیده و غیر از اسم و نام آن عملا هیچ انتفاعی به مردم و شهر ما نرسیده و انتظار ما از دولت این است که وقتی موضوعی مصوب شده است الزامات آن از جمله اختیارات معاونت استانداری، استقرار چند اداره کل در گنبدکاووس و تزریق بودجه لازم را در دستور کار خود قرار دهد.
– انتظار شما در حوزه جغرافیایی با توجه به جمعیت و وسعت گنبدکاووس چیست؟
ترابی: خوب طبیعتا برخی از اظهار نظرهای احساسی و به دور از منطق را هیچ کس نمیپذیرد و چنین انتظاراتی را نیز از دولت منصفانه نمیدانیم اما وقتی شهرستانی مثل گنبدکاووس با جمعیتی قریب به 400 هزار نفر فقط دو شهر داشته باشد قطعا انتظار تبدیل روستاهای بزرگ و با هزاران نفر جمعیت به شهر مطابق با قانون انتظاری گزاف و خارج از قاعده نیست که انتظار داریم دولت محترم برای توسعه روستاها و رفع استضعاف از منطقه ما این موضوع را اجرایی کند.
– مطالبه منطقهای شرق گلستان از رئیس جمهور را چه میدانید؟
ترابی: مردم شرق استان گلستان از شهرستان «مراوهتپه» و «کلاله» گرفته تا «گالیکش»، «مینودشت»، «آزادشهر»، «رامیان» و «علیآبادکتول» نیز همچون گنبدکاووس در حوزه توسعه نتوانستهاند به صورت متوازن از امکانات و اعتبارات بهرهمند شوند. به طور مثال در حوزه بهداشت و درمان فقدان یک بیمارستان بزرگ و تخصصی در مراوهتپه و شهرستانهای این بخش باعث شده تا بیمار بخواهد خود را به گنبدکاووس و یا احیانا به گرگان برساند آسیب جدی به او وارد شده و یا حتی جان خود را از دست بدهد، فلذا مثلا ساخت سریع بیمارستان گالیکش و مراوهتپه مورد انتظار ماست.
از سویی دیگر امکانات مدیریت بحران استان گلستان در مرکز استان متمرکز شده و شاهد هستیم که در حوادثی مثل «زمستان یورت» آزادشهر و آتش سوزی جنگلهای کلاله و مینودشت عملا تجهیزات لازم در این شهرستانها و محدوده شرق استان مستقر نیست و زمان زیادی برای مدیریت سریع بحرانهای پیش آمده به طول میانجامد که خب انتظار معقول و منطقی این است که تجهیزات مدیریت یحران، هلال احمر، تفریحی اردویی و راهدارخانهها، تقسیمات استقرار ادارات کل در شرق و غرب استان، همه و همه به صورت متوازن دیده شود.
* منطقه آزاد اینچهبرون هیچ منفعتی برای گنبدکاووس نداشته است
– عملکرد دولت در حوزه منطقه آزاد تجاری اینچهبرون را مناسب میدانید؟
ترابی: به طور کلی فارغ از عملکرد دولت ما معتقد هستیم که شهر اینچهبرون اسمش مال گنبدکاووس است اما تمامی مواهب و فرصتهای آن به سمت گرگان حرکت کرده و متاسفانه به هنگام مشکلات و استضعاف این گنبدیها هستند که باید کمک کنند اما در حوزه مرز، گمرک، راهآهن و جدیدا منطقه آزاد تجاری اینچهبرون، اصلا گنبدکاووس محلی از اعراب در توجهات و معادلات ندارد.
در کنار این و مهمتر از همه الان در موضوع منطقه آزاد تجاری اینچهبرون قرار بر واگذاری یک هزار هکتار زمین به عنوان محدوده نخست این منطقه است که آنچه به گوش ما رسیده این است این واگذاری نیز جهتدار و به سمت گرگان است و جاده آن به سمت گرگان در حال چهار بانده شدن و راه آهن هم مهیا شده است ولی در سمت گنبدکاووس و اتصال به این محدوده هیچ اتفاق مثبتی نیافتاده است و عملا میتوان گفت که منطقه آزاد هیچ منفعتی برای گنبدکاووس نداشته است.
راه حل این موضوع نیز برقراری اتصال راه آهن شمال به جنوب از مسیر اینچهبرون، «گنبدکاووس» و «شاهرود» است که هم کمهزینهترین، سهلترین و هم کوتاهترین مسیر ممکن برای این اتصال است که ضمن دارا بودن توجیه اقتصادی میتواند نشان دهنده عزم دولت برای توسعه متوازن در استان گلستان باشد.
* استقبال از رئیس جمهور پرشور باشد
– توصیه و یا پیشنهاد خاصی اگر دارید بفرمائید؟
ترابی: فقط توصیه من به همه مردم این است که برای استقبال از رئیس جمهور محترم که نماینده نام و حاکمیت و به نوعی پیشانی آبروی نظام هستند به صحنه بیایند و در شرایط حساس کشور که در رصد دشمنان نظام و انقلاب است همچنان حمایت خود از نظام و انقلاب را در عین مشکلات و انتقادات از برخی مسائل اجرایی به دشمنان نشان دهند.
بدون تردید این حضور پررنگ میتواند ضمن ناامید کردن دشمن برای کشور در حوزههای مختلف دیپلماسی و اقتصادی قدرت نرم ایجاد کند که نفعش در نهایت به همه مردم میرسد.
منبع: farsnews.com
نظر شما چیست ؟