اگر در ترکیه ارز یا طلا گرانتر میشود به این علت است که از هر چهار گردشگر که به ترکیه می آید یک نفر جواهرات می خرد که 40 درصد از آن جواهرات طلا است که به صورت تجارت چمدانی از ترکیه خارج میشود و اگر 30 تا 40 میلیون گردشگر را که وارد ترکیه میشوند در نظر بگیریم 10 میلیون نفر آن خرید طلا و جواهرات میکنند و این امر بعلت تقاضای زیاد در قیمت طلا تاثیر دارد و از سوی دیگر هر گردشگر به طور میانگین 1500 تا2000 دلار ارز وارد میکند که در ضریب تعداد گردشگر قسمتی از نیاز بازار را در تثبیت قیمت دلار تامین میکند گرچه ترکیه مجبور است بدهی خارجی خود را به دلار بپردازد.
گفته میشود 60 تن طلا در سال توسط گردشگران خریداری میشود و به طور کلی مردم ترکیه طلا را یک امنیت و پشتوانه خانواده میدانند ولی باز هم با همه طلایی که در خانوارهای ترکیه است قیمت طلا اعم از تولیدی کار شده و مسکوک تقریبا تابع قیمت های جهانی است و نوسان زیادی ندارد .
بر حسب مطالعاتی که انجام شده و بنا به نوشته اکبای با اینکه 120 تن طلا وارد اقتصاد ترکیه شده است ولی صدها تن به صورت مسکوک ،زیورآلات طلا ،شمش در زیر بالش ها در شهرها و روستای مناطق مختلف آناطولی است.
سیاست دولت در ایران نباید آنچنان باشد و اجرا گردد که مردم دارایی خود را به طلا تبدیل کنند و تضمین امنیت سرمایه هایشان زیر بالش ها و داخل آنها بدانند.
اگر مردم روبه خرید طلا و سکه کرده اند برای ایمن سازی خود در قبال افت شدید قیمت ریال و تورم لجام گسیخته است . به طور کلی در ایران که از دیرزمان مسکوکش طلا و نقره بود و به طور اعم در حوزه قفقاز و آناطولی طلا پیوسته جایگزین مطمئن برای پول و اسکناس بوده حتی طلا بیشتر از ارز مورد توجه طبقات مختلف اجتماعی ایران بوده است چون :
1- قیمت طلا به ارز خارجی قابل احتساب است
2- دوم اینکه کاغذ نیست پاره نمیشود
3- نمیسوزد
و- افزایش تورم قیمت آن را کاهش نمیدهد.
اگر مردم به خرید سکه و طلا و ارز روی آورده اند برای ایمن سازی سرمایه خود در قبال افت ارزش ریال و تورم لجام گسیخته است .
در ترکیه از هر 4 گردشگر یک نفر خرید طلا و جواهرات میکند.
در ترکیه ورود ارز (دلار) وارد جریان ارزی بازار میشود ،در حالیکه در ایران ارز پیوسته در حال خروج است.
نوشته: دکتر سیدجلال ابراهیمی
رئیس خانه اقتصاد و تجارت ایران و ترکیه
نظر شما چیست ؟