به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی ترکمن؛ رحمت الله خرمالی در خصوص دیپلماسی اقتصادی بین کشورهای ایران و ترکمنستان اظهارداشت: حجم روابط و صادرات ایران در سال های گذشته بالغ بر یک میلیارد دلار رسید که دلیل اصلی آن تهاتر کالا در قبال واردات گاز از کشور ترکمنستان بود.
وی افزود: پس از روی کارآمدن دولت آیت ا… رئیسی اولویت اصلی خود را دیپلماسی اقتصادی و توسعه تعاملات با کشورهای هدف به ویژه 15 کشور همسایه قرار داد.
خرمالی ادامه داد: کشور ترکمنستان هم جایگاه بسیار مهم به عنوان دروازه ورود به آسیای مرکزی را داشته و با داشتن بیش از 1200 کیلومتر مرز مشترک یکی از امن ترین کشورهای همسایه است.
وی با اشاره به مشکلات موجود در حوزه دیپلماسی اقتصادی با کشور ترکمنستان، گفت: از دی ماه 1395 که واردات گاز ما از این کشور متوقف شد مکانیزم تهاتر کالا که نقش بسیار خوبی در اقتصاد دو کشور داشت هم متوقف شد، همچنین کشور ما بدهی های دیگری نیز در قبال واردات برق و خدمات ریلی به ترکمنستان داشت.
رحمت اله خرمالی در خصوص سیر نزولی صادرات به کشور ترکمنستان نیز خاطرنشان کرد: بیش از 80درصد اقتصاد ترکمنستان وابسته به صادرات گاز، مشتقات نفتی و محصولات نساجی است که وقتی حجم صادرات یک کشور کاهش می یابد، درآمد و منابع ارزی آن نیز کاهش خواهد یافت، در نتیجه آن حجم مبادلات دو کشور سیر نزولی در پیش گرفت.
وی در بخش دیگری از سخنانش با بیان اینکه افق روشن برای تجارت بین کشورهای ایران و ترکمنستان متصور هستم، تصریح کرد: در دیداری که بین روسای جمهور دو کشور در اجلاس شانگهای اتفاق افتاد، توافقات خوبی حاصل شد، ضمن اینکه وزیر نفت کشورمان در حال حاضر در ترکمنستان حضور داشته و مذاکرات به خوبی پیش رفته است.
رئیس اداره آسیای مرکزی سازمان توسعه تجارت ادامه داد: با توجه به دیدار با سران اکو به ویژه دیدار دو جانبه با قربانقلی بردی محمدف و همچنین تاکیدات مقام معظم رهبری که گفته بود “ترکمنستان علاوه بر همسایگی، خویشاوند ما نیز هست” پیش بینی می شود مذاکرات بسیار خوب خواهد بود و نوید بخش توسعه تجارت بین دو کشور خواهد است.
وی در پایان خاطرنشان کرد: اگر مکانیزم تهاتر به خوبی اجرایی شود بالغ بر یک میلیارد دلار صادرات خواهیم داشت ولی با مکانیزم فعلی این رقم بین 400 الی 500 میلیون دلار خواهد بود.
نظر شما چیست ؟