گنبدکاووس– ترکمن نیوز- برخی خبرنگاران و نمایندگان رسانه های گروهی در گنبدکاووس معتقدند که حوزه اطلاع رسانی در این منطقه با مشکلات و چالش هایی مواجه است که نیازمند توجه و رفع آن از سوی متولیان ذیربط است.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی ترکمن های ایران، 17 مرداد در تقویم جمهوری اسلامی ایران سالروز شهادت محمود صارمی خبرنگار خبرگزاری جمهوری اسلامی به همراه جمعی از دیپلمات های سفارت کشورمان در شهر مزار شریف افغانستان به دست گروهک طالبان درسال 1377 است، که روز خبرنگار نامگذاری شده است.
اصولا اطلاع رسانی دقیق، صحیح و بموقع از وقایع و اتفاقات گوشه و کنار کره خاکی به افکار عمومی، مهمترین رسالت یک رسانه و خبرنگاران آن است که مسائل و مشکلات خاص خود را دارد.
در این بین برخی از خبرنگاران گنبدکاووس در شرق استان گلستان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا به بیان مهمترین چالش ها و مشکلات حوزه اطلاع رسانی پرداختند که رفع یا کاهش آن نیازمند همکاری و تعامل بیشتر مسئولان با اصحاب رسانه است.
یکی از خبرنگاران منطقه می گوید که حرفه خبرنگاری مانند بسیاری از مشاغل، غالبا با چالش هایی همراه است که بعضا همین موضوع باعث جذابیت این حرفه نیز می شود.
علی ذاکری گفت: در دنیای معاصر خبرنگاری تنها حرفه ای است که هیچ روز تکراری ندارد؛ فعالان این حوزه هر روز از بامداد تا شامگاه با سوژه های نو سر و کار دارند و تلاش می کنند در کوتاه ترین زمان به رسالت خویش که همان اطلاع رسانی است، عمل نمایند.
وی، نبود روابط عمومی در ادارات یا رسانه ای نبودن برخی از آنان را مهمترین چالش حوزه خبرنگاری دانست و گفت: این چالش سبب شده تا انتقال پیام به مخاطب با اختلال همراه شود.
ذاکری، کم تاب بودن مسئولان در زمان انتقاد و بالا بردن هزینه نقد برای خبرنگاران را از دیگر چالش های اطلاع رسانی در این منطقه برشمرد و افزود: این درحالی است که تنها دغدغه خبرنگاران، بیان واقع بینانه مطالبات مردم به مسئولان و برعکس برای رفع مشکلات جامعه و کمک به توسعه کشور است.
وی اضافه کرد: حضور کانال های نامعتبر و بدون شناسنامه در فضای مجازی و درج اخبار کذب و شایعات بی اساس بدون اسناد معتبر که فضای عمومی جامعه را ملتهب می کند، از دیگر چالش هایی است که باید توسط مسئولان متولی مورد توجه و عمل قرار گیرد.
یکی دیگر از خبرنگاران گنبدی نیز با یادآوری این نکته که خبرنگاران روزنامه های سراسری و استانی بر خلاف خبرنگاران خبرگزاری و صدا و سیما از حقوق و حق تحریر خبر، گزارش و تهیه عکس برخوردار نیستند و حتی از جیب خود نیز در این حوزه هزینه می کنند، گفت: این قشر حتی از داشتن دفتر کار و برخی ملزومات حرفه خبرنگاری نیز محرومند و این چالش بزرگی در راه اطلاع رسانی است.
مصطفی صبوحی که 25 سال سابقه فعالیت خبرنگاری با چند روزنامه سراسری و برخی جراید محلی را دارد، افزود: تنها عایدی من از همکاری با این رسانه ها، دریافت پورسانت از محل فروش نشریات و جذب آگهی بوده است.
وی گفت: این رسانه ها حتی از تحت پوشش قرار دادن بیمه خبرنگاری و ارتباط مستقیم خبرنگار با مدیران و هیات تحریریه نیز خودداری می کنند و این سبب به خطر افتادن امنیت شغلی این قشر زحمتکش بی جیره و مواجب شده و می شود.
صبوحی اضافه کرد: مدیران این رسانه ها حتی از برگزار کردن دوره های آموزشی یا ارسال جزوه های آموزش خبرنگاری برای همکاران خود نیز پرهیز می کنند و تنها در هنگام وقوع اخبار اورژانسی یا سفر مقامات به شهرستان ها به خبرنگاران خود زنگ می زنند و از آنان درخواست تهیه خبر و مصاحبه می کنند.
وی با یادآوری اُفت فروش روزنامه ها، کاهش تیراژ آنان و تورم و کسادی بازار، تصریح کرد: این مشکلات، علاوه بر به خطر انداختن وضعیت معیشتی خبرنگاران، انگیزه برای فعالیت آنها را نیز از بین می برد.
یکی دیگر از خبرنگاران با سابقه گنبدکاووس نیز معتقد است که امروز چالش بین خبرنگاران منطقه با یکدیگر بیشتر از چالش آنان با مسوولان است و عده ای اندک از خبرنگاران که بعضا دوره آموزشی خبر نویسی را در سال های گذشته فرا گرفته و خود را خبرنگار می نامند ولی از تهیه یک گزارش خوب و تخصصی عاجزند.
کیکاووس خاکلی با بیان اینکه خبرنگار برای موفقیت در کار اطلاع رسانی باید آموزش لازم در این حوزه را فرا گیرد و نباید فقط با شرکت در یک دوره آموزشی خود را علامه دهر بداند، اضافه کرد: برخی از این خبرنگاران با تهیه گزارش های غیر حرفه ای به کار اطلاع رسانی لطمه می زنند.
وی، چالش دیگر حوزه اطلاع رسانی در این منطقه را ناآشنایی مسئولان با حوزه خبر و اطلاع رسانی و پیرو آن نحوه برخورد و مصاحبه با خبرنگاران دانست و گفت: بر این اساس توقع دارند که رسانه ها به جای تهیه گزارش و اخبار واقعی، هر تعریف و تمجیدی از مدیر را رسانه ای کنند.
خاکلی، نبود افراد آگاه به حوزه خبر و اطلاع رسانی در روابط عمومی ادارات و نهادها، عدم اطلاع رسانی برخی مدیران به دلیل آنچه که آن را نداشتن مجوز از مدیرکل خود می دانند و عدم دسترسی خبرنگار به اطلاعات برنامه ها، پروژه ها و طرح هایی که در منطقه توسط ادارات انجام می شود، را از دیگر چالش های اطلاع رسانی در منطقه دانست.
وی اضافه کرد: در کنار این چالش ها، متاسفانه برخی همکاران خبرنگار نیز تنها مجیزگوی برخی مدیران شده اند که توقع این دسته از مدیران را از دیگر رسانه ها بالا برده است و از طرفی نیز این عده از خبرنگاران به دلیل نا آشنایی با فعالیت خبری و متاسفانه بدون ارتباط با مردم و مسئولان، 80 درصد فعالیت خود را به کپی برداری از اخبار خبرگزاری ها و چاپ آن در رسانه خود اختصاص داده اند.
خاکلی تصریح کرد: برای رفع این چالش مدیران باید ارتباط خود را با رسانه ها تقویت کرده و با اعتماد به آنان و اینکه خبرنگاران یار و یاور آنان در ارتباط با مردم هستند، برای رفع مسائل و مشکلات و توسعه منطقه گام بردارند.
مهدی باقریان از دیگر خبرنگاران منطقه گنبدکاووس نیز می گوید که حوزه خبرنگاری و رسانه با چند چالش مهم مواجه است که نپرداختن به آن می تواند در آینده نه چندان دور، مفهوم خبرنگاری و تعالی رسانه را با مخاطرات جدی رو به رو کند.
وی افزود: تعریف نادرست از مفهوم و جایگاه و رسالت خبرنگار توسط دستگاه های ذیربط و حتی برخی رسانه های مکتوب و بر خط چالش اصلی این حوزه است، به شکلی که امروز عدم تعریف درست، تفکیک و درجه بندی خبرنگاران باعث شده تا بیشتر آنها در انظار عمومی و در اندیشه مدیران به عنوان آگهی بگیر تعریف شده و بر این اساس، اصل و اساس رسالت و جایگاه رفیع خبرنگار عملا فراموش شود.
باقریان گفت: چالش دوم این حوزه وجود نداشتن یک مجموعه صنفی مستقل، غیر دولتی و کارا از بدنه خبرنگاران برای پیگیری مطالبات این قشر است که موجب شده تا عملا خبرنگاران بدون پشتوانه بوده و همواره سنگ زیرین آسیاب باشند.
وی اضافه کرد: کاهش سطح کیفی و فنی در حوزه خبرنگاری به دلیل کم رغبتی خبرنگاران برای شرکت در دوره های حرفه ای و آموزشی از دیگر چالش های حوزه اطلاع رسانی است که موجب تنزل شدید کیفیت آثار مکتوب و بر خط در رسانه ها شده است.
براساس اعلام سال گذشته، ایرج رمضانی رییس اداره مطبوعات اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی گلستان در این استان شمالی 72 نشریه شامل هفته نامه، دو هفته نامه، ماهنامه، دو ماهنامه، فصلنامه، دو فصلنامه و سالنامه به همراه 34 پایگاه خبری تحلیلی و 6 نشریه الکترونیک مجوز فعالیت دارند.
گنبدکاووس با 350 هزار نفر جمعیت در شرق استان گلستان و هم مرز با ترکمنستان به لحاظ موقعیت راهبردی و مزیت های نسبی در سایر بخش ها از مهمترین شهرستان های کشورمان است.
نظر شما چیست ؟