حتی با مراسم چهارشنبه سوری به خاطر خشونتهای نهفته در درون آن مخالفت می کنند. مراسم چهارشنبه سوری در قدیم با آتش بازی وپریدن از روی آتش صورت می گرفته و خساراتش خیلی کمتر بوده و به ندرت کسی با پریدن از روی آتش کشته می شده است. اما در سالهای اخیر با افزایش طرقه بازیها ابعاد خسارات و تلفات آن به شدت افزایش یافته است. تا جاییکه جشن خیلی از خانواده ها را به عزا تبدیل کرده است.
در رسانه های مختلف آمده است امسال در مراسم چهارشنبه سوری ده نفر کشته و دها نفر سر وصورتشان سوخته و از ناحیه ی چشم آسیب دیده و نزدیک دو هزار نفر زخمی شده اند. در یک مراسم چند ساعته این همه خسارت و تلفات و ویرانی عادی نیست وغلیان و احساسات و خشم نهفته در جامعه را نشان می دهد که باید از لحاظ جامعه شناسی ریشه یابی شود که کجای کار ایراد دارد. به یافته های جامعه شناسی هم جهت اصلاح امور ترتیب اثر داده شود. این یافته ها با کشورهای افغانستان و تاجیکستان جزو قلمرو فرهنگی و تمدنی ایران محسوب می شوند مقایسه شود. آیا در آن کشورها مراسم چهارشنبه سوری برگزار می شود یا نه؟ اگر برگزار می شود تلفات و خساراتش چقدر است؟ فکر می کنم اگر چنین مقایسه ای صورت گیرد نتایج آن جالب خواهد بود.
در مراسم امسال که صحنه هایی از آنرا در شهرهای مختلف ایران از تلویزیون دیدم هیچیک ازپروتکلهای بهداشتی در خصوص ویروس کرونا مانند زدن ماسک برصورت و رعایت فاصله اجتماعی رعایت نشده است. زن و مرد ، دختر و پسر ، باحجاب و بی حجاب در کنار یکدیگر می رقصیدند. و هلهله و شادی می کردند انگار که از یک حبس بلندت و دردناک آزاد شده باشند.
اینکارها می تواند نوعی دهن کجی به سیاست رسمی هم تلقی شود که در طی سالهای اخیر علاوه بر محدودیتهای سیاسی محدودیتهای اجتماعی مانند دوچرخه سواری و موتور سواری بانوان و حضور زنان در باشگاهها برای تماشای فوتبال را برآنها تحمیل کرده است. این در حالی است که در کشورهاییکه محدودیتهای سیاسی را بر مردم و جوانان اعمال می کنند محدودیتهای اجتماعی را کاهش می دهند تا جوانان سرگرم باشند و دور برسیاست آفتابی نشوند. اما به نظر می رسد ایدئولوژی حاکم هیچ عرصه ای را خالی نگذاشته است تا زنان و جوانان خود را به صورت آزاد در آنجا نشان دهند.
به نظر می رسد مقابله و مخالفت با جوانان و نوجوانان در خصوص مراسم چهارشنبه سوری به اهداف مورد نظر خودکه کاهش خشونت و تلفات باشد نرسیده است. پس بهتر است راه به رسمیت شناختن اعیاد مختلف و آزاد گذاشتن جوانان و تولید طرقه های استاندارد و کم خطر و آموزش نحوه استفاده ازآن برای جوانان در تلویزیون ودیگر رسانه های همگانی یک هفته مانده به مراسم چهارشنبه سوری وگوشزد کردن خطرات احتمالی و فاجعه ی کور شدن افراد و نوعی همدلی و همکاری با جوانان با در نظر گرفتن مکانهای مختلف مانند پارکها و خیابانهای مخصوص وبا در نظر گرفتن ساعات مشخص شب برای برگزاری مراسم چهارشنبه سوری وآماده باش نیروهای نظامی و بهداشتی به بوته ی آزمایش سپرده شود. مقایسه سیاستهای قبل با سیاستهای جدید و نتایج آن در عرض چند سال مشخص خواهد کرد که کدام راه و سیاست جواب بهتری می دهد. هدف اساسی کاهش خشونت و تلفات و خسارات به مردم و خودِ جوانان و نوجوانان است و هر راه و سیاستی بهتر جواب دهد همان را اعمال کرد. هر سیاستی بدون توجه به عواقب و نتایج آن چشم بسته برای همیشه ادامه یابد کار درستی نیست و باید جداً از آن اجتناب کرد.
نوشته: امان محمد خوجملی
نظر شما چیست ؟