شمشیر بازی یکی از پنج رشته ورزشی مسابقات المپیک جهانی است که در سه بخش؛ فلوره، اپه و سابر برگزار می شود که در هر بخش نوع شمشیر و قوانین متفاوت است.
شمشیر بازی معلولان نیز در مسابقات پارالمپیک با ویلچر برگزار می شود.
تاریخچه شمشیر بازی ایران
برای اولین بار میرمهدی ورزنده (پدر ورزش نوین ایران) این ورزش را با آموزش شمشیربازی در دارالمعلمین ورزش ایران معرفی کرد. بعدها در سال 1328 سه ایرانی جوان به نام های ابتهاج، نیرنوری و بصیر در ادامه تحصیلات خود در اروپا با ورزش شمشیربازی آشنا شدند و سرانجام با تلاش فراوان توانستند فدراسیون شمشیربازی ایران را تاسیس نمایند.
برای اولین بار آندره ماراتزی از کشور ایتالیا برای آموزش شمشیربازی به ایران آمد.
در سال 1345 اولین دوره مسابقات بین المللی شمشیربازی جوانان در تالار ورزشی تازه تاسیس هفت تیر با حضور “پیرفری رییس فدراسیون بین المللی شمشیربازی” در ایران برگزار شد.
اولین سالن ویژه ورزش شمشیربازی ایران در سال1347 در ورزشگاه امجدیه تهران بنا شد و از این پس شمشیربازی شکل تازه ای در بین سایر ورزش های کشورمان پیدا کرد.
اواخر سال 1358 با تصمیم سازمان تربیت بدنی ایران فعالیت شمشیربازی کشور متوقف شد که حدود 10 سال این ورزش به وقفه افتاد.
نام آوران شمشیربازی ایران
از چهرههای صاحب نام در شمشیربازی ایران میتوان به آقایان شاپور زرنگار ، بیژن زرنگار ، پیروز آدیت ، پرویز الماسی ، سرژیک آسادوریان ، اصغر پاشاپور ، اسفندیار زرنگار ، حمید فتحی ، منوچهر شفاهی ، احمد اسکندرپور ، اسماعیل پاشاپور و خانمها گیتی محبان ، مهوش شفاهی ، مریم آچک ، ژیلا الماسی و مریم شریعتزاده اشاره کرد.
اصطلاحات شمشیربازی
اتک : گرفتن حالت حمله به خود را اتک می گویند. در این حالت، شمشیرباز دست را پیش می گیرد و حمله می کند و طرف دیگر دفاع کننده است.
گارد شمشیر: قسمتی از شمشیر است که دست را در مقابل حریف حفاظت می کند.
فول : خطا و نقض قانون بازی است.
لانژ : حرکت ناگهانی شمشیر باز به سمت جلو .
فلش : حمله ی شمشیر باز هم زمان با دویدن .
بازکوب : دومین حمله ی شمشیر باز .
آپل : کوبیدن پای راست بر زمین به طور ناگهانی و شدید ؛ این کار با هدف به هم زدن تمرکز رقیب انجام می شود.
آسیب های شمشیر بازی
کشیدگی عضلات ساق پا و پیچ خوردگی مفاصل از جمله آسیب های شایع در این ورزش است. این آسیب ها در نوآموزان که حرکات را به درستی انجام نمی دهند بیشتر ایجاد می شود و باعث ایجاد درد شدید و گاهی تورم در عضلات و مفاصل می شود که باید حتما توسط پزشک مورد درمان قرار گیرد.
تاریخچه شمشیربازی گنبدکاووس
آغاز فعالیت هیئت شمشیربازی در شهرستان گنبدکاووس در سال 1379 کلید خورد. اولین رئیس هیئت شمشیربازی گنبدکاووس و بنیانگذار رشته استلن شمشیربازی در استان گلستان حکیم گلدی زاده از پیشکسوتان ورزش تورکمنصحرا و از چهره های سیاسی، اجتماعی شهرستان بود.
در دوره دوم احمد میرزا علی رییس هیئت شمشیربازی شد و عبدالناصر رحیمی نیز به سمت دبیر هیئت گنبدکاووس منصوب شد.
ابراهیم حیدرپور و رجب محمد میهن رئوسای دوره های بعدی هیئت شمشیربازی شهرستان گنبدکاووس شدند.
کریم برخزی از مربیان بومی گلستان بود که سالها به علاقمندان ورزش شمشیربازی تعلیم میداد.
عبدالقادر رحیمی یکی دیگر از پیشکسوتان ورزش شمشیربازی استان گلستان است که در رشته اپه به عنوان عضو تیم ملی ب ایران در یادواره کاپ ستارخان در مسابقات حضور یافت.
در سال 1382 نیز عبدالقیوم رحیمی در رشته سابر به عنوان اولین ملی پوش گنبدی در مسابقات جهانی کلاس A تهران برای کشورمان شمشیر زد.
در مسابقات جهانی جوانان به میزبانی شهرستان یزد در سال 1386 غفور خوجاقی حضور یافت، همچنین این ورزشکار همراه با تیم ملی در رقابتهای جهانی با میزبانی ایران در جزیره کیش در رده بزرگسالان رقابت داشت.
جمال الدین ایمری دیگر شمشیرباز گنبدی بود که در مسابقات قهرمانی کشوری در رده نوجوانان سال 1389 با میزبانی شهرستان ارومیه در رشته سابر انفرادی افتخار آفرید و با مدال برنز (مقام سومی) به استان گلستان بازگشت.
رده های سنی مسابقات
– نونهالان (زیر 14 سال).
– نوجوانان (زیر 17 سال).
– جوانان (زیر 20 سال).
– بزرگسالان (سن آزاد است)
تیم شمشیربازی گنبدکاووس به عنوان تنها تیم نماینده استان گلستان دو سال متوالی 1390 و 1391 با ترکیب ورزشکاران جمال الدین ایمری، میکائیل نازی، عدنان حاجی آبایی و فرهاد گزلی توانست مقام دوم تیم را در این رقابتها کسب کند.
یک سال بعد 1392 نیز تیم گنبدکاووس با اسپانسری فن و صنعت گلستان با این عنوان در رقابتهای لیگ برتر شمشیربازی کشور شرکت کرد و مقام چهارم را به دست آورد.
در سال 1393 جمال الدین ایمری در مسابقات جوانان تهران خوش درخشید و با کسب مدال برنز مقام سومی این رقابتها را برای تیم شمشیربازی گلستان کسب کرد.
با دعوت از ورزشکاران گنبدی حامد ثنایی و جمال الدین ایمری این دو شمشیرباز از گلستان توانستند در مسابقات جهانی 2009 نوجوانان در تهران حضور یافند.
در سال 2010 نیز مسابقات جهانی شمشیر بازی با میزبان ایران برگزار شد که تیم گنبدکاووس با ترکیب شمشیربازان 6 نفره توانست حضور پررنگی داشته و در نوع خود رکوردی برای حضور تیمی در کشور برجای گذاشتند.
دعوت شدگان به این رقابتها : حامد ثنایی، جمال الدین ایمری، میکائیل نازی، عبدالستار سیدخوجه، مسعود پژمان و فرهاد گزلی بودند.
حضور حامد ثنایی درسال ۱۳۹۷ به عنوان اولین مربی تیم ملی از گنبد نیز برگ زرینی از افتخارات تیم شمشیربازی گنبدکاووس است.
این شمشیرباز خوش ذوق گنبدی با توجه به شایستگی ها و کسب افتخارات خوب در مسابقات شمشیربازی به کسب کارت افتخاری مربیگری شمشیربازی نائل شد و هم اکنون به عنوان یکی از مربیان مطرح شمشیربازی کشور محسوب می شود.
لازم به ذکر است تیم گلستان ترکیب شمشیربازان زنان را نیز دارد که در ادامه اسامی بانوان شمشیرباز می آید:
آلتین آی گل محمدی، جیران سیدی، مرجانه عاشور محمدی، شهره نفس پور، پگاه عشقی و عظیمه امانی
نکته جالب توجه اکثریت اعضای تیم شمشیربازی گنبدکاووس و گلستان ترکمن هستند.
آنه محمد آقپور قابوس در تاریخ 19 خرداد 98 به عنوان رییس هیات شمشیربازی شهرستان گنبدکاووس منصوب شد.
گزارش از : یاشار نیازی
عضو انجمن صنفی روزنامه نگاران کشور
عضو خانه مطبوعات استان گلستان
نظر شما چیست ؟