به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی ترکمن؛ رئیس هیات امنای «آرامگاه مخدومقلی فراغی» در گفت و گو با خبرنگار ترکمن نیوز اظهار داشت: اولین جلسه هم اندیشی مسئولین استانی و شهرستانی همچنین تشکلها و انجمنهای فرهنگی برگزار شد.
بگدوردی سوداگر افزود: در اولین جلسه ستاد برگزاری یادواره شاعر و عارف ترکمن ایرانی مقرر شد مراسم با رعایت پروتکلهای بهداشتی در دو بخش «مردمی و دولتی» هرچه باشکوه تر از سالهای گذشته همراه با برنامههای فرهنگی و هنری در جهت نشاط جامعه و مردم برگزار شود.
وی افزود: همچون سنوات گذشته هفته بزرگداشت مخدومقلی فراغی در تمامی شهرستانهای ترکمنصحرا (استان گلستان) برگزار خواهد شد.
سوداگر رئیس هیات امنای آرامگاه مخدومقلی در خاتمه اذعان داشت: در این جلسه اتخاذ شد: برای اجرای برنامههای با کیفیت و بهتر از سالیان گذشته کمیته های تخصصی برای برگزاری مراسم تعیین شود.
بر اساس گزارش خبرنگار ترکمن نیوز: امروز «مخدومقلی فراغی» شاعر و عارف بزرگ ترکمن ایران نه تنها مایه افتخار و پرچم شرافت و فضیلت ایران بلکه در تمامی کشورهای جهان به خصوص جمهوریهای ترک زبان آسیای مرکزی به عنوان پدر ادبیات کلاسیک ترکمن شناخته میشود و دیوان اشعارش منتشر شده و در دانشگاههای مختلف جهان تدریس میشود.
مخدومقلی فراغی (مخدومقلی) در سال ۱۱۰۲ هجری خورشیدی در روستای «آجی قوشان»* واقع در شرق شهرستان گنبدکاووس چشم به جهان گشود.
نام پدرش «دولت محمد آزادی» نیز از شاعران سرشناس قرن دوازدهم ترکمن و مادرش اراز گل از طایفه گرکز.
وی تحصیلات ابتدایی و آموزش زبانهای فارسی و عربی را نزد پدر خود سپری کرد و برای تحصیل مراتب علمی بالاتر به مدرسهی شیرغازی در خیوه (ازبکستان کنونی) رفت و در ادامه سفرهایی به بخارا، افغانستان و هندوستان نیز داشت.
عاشق شدن مخدومقلی به دختر خالهاش «منگلی» داستانها و اشعار معروف ترکمنهاست که نتوانست به وصال معشوق برسد و پس از کشته شدن برادر بزرگترش (عبدالله) طبق رسوم گذشته با بیوهی برادرش «آق قیز» ازدواج کرد که حاصل آن دو فرزند به نامهای بابک و ابراهیم بود که متاسفانه هردو در کودکی فوت میکنند.
روایت است مخدومقلی فراغی در سال ۱۱۶۹ هـ. ش در کنار چشمه «آبا ساری» در دامنهی کوه «سونگی داغ» دار فانی را وداع میگوید و در روستای آقتوقای ۴۰ کیلومتری غرب مراوهتپه در جوار آرامگاه پدرش به خاک سپرده میشود.
آرامگاه مخدومقلی فراغی در سال ۱۳۷۰ به شکل امروزی شروع به بازسازی میشود و در سال ۱۳۷۸ ساختمان آن خاتمه یافته و ۲۸ اردیبهشت ماه در آخرین روز از هفته اردیبهشت آن سال همراه با حضور و سخنرانی تاریخی: «سفرمراد نیازوف» رئیس جمهوری کشور دوست و همسایه ترکمنستان با میزبانی «عطاءالله مهاجرانی» وزیر وقت فرهنگ و ارشاد اسلامی ایران افتتاح میشود.
برهمین اساس از آن سال است که همه ساله در آخرین روزهای هفته اردیبهشت ماه در سالروز تولد این شاعر و عارف بزرگ ترکمن اختتامیه (هفته بزرگداشت) مخدومقلی فراغی در ۲ روز پنجشنبه و جمعه در دو بخش مراسم مردمی و دولتی برگزار میشود.
گزارش از: یاشار نیازی
آجی قوشان : برگرفته شده است تلاقی ۲ رودخانه (آجی سو) و (گرگانرود) است، آجی یعنی تلخ و قوشان به معنی به هم پیوستن و تلاقی است. که در اکثر موارد به اشتباه (حاجی قوشان) کتابت میشود که بی معنی است.
تأملی بر نوشتار صحیح نام مخدومقلی یا مختومقلی فراغی
نظر شما چیست ؟