به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی ترکمن؛ برای ساخت مجدد ساختمانها و تاسیسات و تامین هزینه خسارات، مالیات ساخت مجدد مناطق وضع گردید و موسسات جدیدی که لازمه باز ساخت بود به وجود آمد و طبق ماده قانونی مصوب تا سال 2037 این مالیاتها هم چنان بر قرار خواهد بود و هر گونه درآمد از این قانون فقط و فقط در حوزه باز سازی، تحقیقات ویژه زلزله شناسی، …. به کار گرفته میشود.
در چین بعد از زلزله 2008 که منجر به کشته شدن ۶۹ هزار نفر شد تامین هزینههای باز ساخت از کمکهای مالی و بودجه مرکزی تامین گردید.
در هند که بلایای طبیعی اغلب روی میدهد صندوق ایالتها و کلونی ملی مخصوص بلایای طبیعی ایجاد شد.
در زلزله اکوادر برای تامین هزینهها با دو درصد افزایش به نرخ ارزش افزوده که در صندوق ویژه بلایای طبیعی نگهداری میشود فقط به طور موقت و زمان معین تعیین گردید و علاوه بر آن 9% مالیات موقت که یکبار اعمال شد مخصوص افرادی بود که دارائی خالص آنها بیش از یک میلیون دلار درآمد کسب و کار داشتند وضع شد.
در زلزله 1998 ترکیه که بیش از ۱۷ هزار نفر کشته شد مالیاتهای جدیدی وضع شد که مالیات بر درآمد و ثروت اضافی بود که فقط یکبار اجرائی بود و تحت شماره قانونی 4481 فقط برای یکبار افراد شامل اعمال گردید که این مالیات عبارت بود 1 – مالیات بر درآمد اضافی – مالیات بر درآمد اضافی شرکت 3 – مالیات بر دارائی اضافی، مالیات بر وسایط نقلیه اضافه بر نیاز و مالیات ویژه معاملات که مغایر با قانون اساسی بود و مورد انتقاد و اعتراض قرار گرفت و حالا فقط مالیات معاملات ویژه با کاربرد به طور موازی هنوز وجود دارد.
پروفسور فوندا باشاران معتقد است که: تصویر اقتصادی در حال ظهور به خصوص در حوزه بلایای طبیعی هر فرد بخصوص اقتصاددانان را باندیشه وا داشته که به محاسبه دقیق خسارات ناشی از زلزله و بلایای طبیعی بپردازند.
با توجه به مشکلات اقتصادی هر کشور و به خصوص در ترکیه باید بعد از روزهای جستجو و نجات و درمان و اقدامات امدادی و کمک رسانی برنامه ریزی مشخص و مدون متکی بر آمار و ارقام کاملا قابل قبول جامعه با حفظ الگوها و سنتهای جامعه و عرف محلی به ایجاد شهرکهای جدید – ایجاد زمینههای اشتغال منطقهای با توجه به پیش اطلاعات موجود اقتصادی پرداخته شود.
این مهم را باید بدانیم که پس از چین – اندونزی ایران در ردیف سومین کشور زلزله خیز دنیا و ژاپن در ردیف چهارم و ترکیه در ردیف پنجم زلزله خیز است و آمریکا و ایتالیا در ردههای ششم و هفتم قرار دارند.
زلزله ترکیه علاوه بر جان باختن هزاران زن و مرد و پیر جوان و اطفال و شماری زیاد از گم شدگان که هنوز در زیر آوار ماندهاند و دردناکترین فاجعه قرن را به وجود آورد و هم اکنون آمار اعلام شده به بیش از 45 هزار نفر متوفی رسیده است و طبق گفتههای معتمدین مناطق زلزله شده احتمال رسیدن آمار به بالای 60 هزار نفر وجود دارد.
دکتر سید جلال ابراهیمی
مدیر مرکز پژوهش و تحقیقات ایران و ترکیه
نظر شما چیست ؟