

به گزارش پایگاه خبری ترکمنهای ایرانُ رضا شکاریان، مدیرکل حفاظت محیطزیست خراسان شمالی در گفتوگو با عصر اترک اظهار کرد: طی ۱۰ماهه امسال، مرکز خراسان شمالی ۶۴ روز هوای پاک، ۲۰۳ روز هوای سالم، ۳۳ روز هوای ناسالم برای گروههای حساس، چهار روز هوای ناسالم برای تمامی گروهها همچنین یک روز هوای خیلی ناسالم را پشت سر گذاشته است.
شکاریان گفت: بدترین کیفیت آلودگی هوا در مرکز استان متعلق به تیرماه بود که طی این ماه، شهر بجنورد هیچ روز پاکی را نداشت.
وی همچنین افزود: امسال بهترین وضعیت هوا در شهر بجنورد نیز در مردادماه اتفاق افتاد که طی این ماه، شهر بجنورد ۱۲ روز هوای پاک را تجربه کرد.
این مسئول در ادامه اعلام کرد: بهطورکلی تعداد روزهای هوای ناسالم شهر بجنورد طی ۱۰ماهه امسال در مقایسه با مدت مشابه آن در سال گذشته ۳۵ درصد افزایش داشت.
وی با بیان اینکه جنس آلودگی هوا در مرکز استان از ذرات غبار کمتر از ۱۰ میکرون بوده است، عنوان کرد: تغییر اقلیم، تداوم خشکسالی، کاسهای بودن شهر بجنورد، ماندگاری گردوغبار بر آسمان بجنورد، ورود گردوغبار از مناطق غرب کشور همچنین از صحرای قره قوم ترکمنستان از علل اصلی استمرار هوای ناسالم در آسمان بجنورد هستند.
شکاریان در ادامه به فعالیت صندوق ملی محیطزیست کشور با رویکرد پرداخت تسهیلات بابت کاهش رفع آلایندگیها اشاره کرد و گفت: باتوجهبه اینکه این صندوق به صنایع و سرمایهگذاران تسهیلات کمبهره با دوره بازپرداخت طولانیمدت اعطا میکند تا طرحهایی با رویکردهای زیستمحیطی اجرایی شوند، در این راستا، در خراسان شمالی نیز برای بهرهمندی از این تسهیلات پنج طرح به این صندوق معرفی شدهاند.
وی افزود: تا به کنون از این پنج طرح متقاضی دریافت تسهیلات از این صندوق، سه طرح شامل احداث دو تصفیهخانه در کارخانهها قند شیروان و آذین فرج اسفراین و یک طرح زیستمحیطی نیز در کارخانه سیمان استان موفق شدهاند که تسهیلات بهصورت مرحلهبهمرحله دریافت کنند.
مدیرکل حفاظت محیطزیست خراسان شمالی همچنین بیان کرد: بهزودی میان استانداری خراسان شمالی و این صندوق ملی تفاهمنامهای منعقد میشود تا به طرحهایی در زمینه کمک به بهبودسازی وضعیت آلایندهها و کنترل آلودگیهای زیستمحیطی از جمله ایجاد نیروگاه خورشیدی و مدیریت پسماندها تسهیلات به سرمایهگذاران پرداخت شود.
وی در ادامه در پاسخ به این سؤال که عملکرد اعضای شورای هوای پاک استان درباره عمل به وظایف تعریف شده آنان در این زمینه چگونه بوده است؟ اظهار کرد: تکالیف ادارات در این زمینه مشخص است و ادارات در حال تمرین هستند تا بتوانند کمک کنند تا وضعیت هوای استان بهبود پیدا کند.
شکاریان به فعالیت سنگشکنها در مجاورت شهر بجنورد نیز اشاره و عنوان کرد: هرچند جابهجایی آنها نیازمند آمادهسازی زیرساختهایی است و این امر زمان بر است، بااینوجود، طی پیگیریهای انجام شده سرانجام یک سنگشکن نسبت به انجام جابهجایی موافقت کرد و جابهجایی سه سنگشکن دیگر نیز در دستور کار قرار گرفته است.
وی در خاتمه بر لزوم مهار و کنترل تولید گردوغبار در صحرای قره قوم کشور ترکمنستان نیز تأکید کرد و گفت: باتوجهبه اینکه هرساله گردوغبار این صحرا، هوای خراسان شمالی را تحتتأثیر قرار میدهد؛ بنابراین انجام اقدامات زیستمحیطی در این منطقه بسیار ضروری است.
مدیرکل حفاظت محیطزیست خراسان شمالی با یادآوری این مطلب که ایران تجربه این اقدام در کشور عراق (قبل از شروع حملات داعش در این کشور) را داشته است، بیان کرد: در سال جاری رئیسجمهور به کشور ترکمنستان سفری داشتند که خراسان شمالی نیز در این سفر حضور داشت.
وی گفت: در این سفر این هیات ایرانی اعلام کرد که آمادگی دارد تا در زمینه عملیات زیستمحیطی در منطقه صحرای قره قوم بابت مهار و کنترل تولید ریزگرد و گردوغبار اقدام کند که خراسان شمالی نیز در این زمینه اعلام آمادگی کرد.
شکاریان یادآور شد: در این سفر بابت تحقق این مطالبه تفاهمنامهای میان وزارت جهاد کشاورزی و محیطزیست کشور ترکمنستان با سازمان محیطزیست کشور همچنین تفاهمنامهای نیز میان وزارت جهاد کشاورزی و محیطزیست ترکمنستان و استانداری خراسان شمالی منعقد شدند.
وی بیان کرد: در همین راستا، اداره کل محیطزیست استان طی این مدت، بابت تحقق این اقدام با رئیس سازمان محیطزیست کشور گفتوگویی را انجام داد که موافقت این سازمان مبنی برنامه نگاری با سفارت ترکمنستان در تهران اخذ شد.
مدیرکل حفاظت محیطزیست خراسان شمالی افزود: در همین زمینه، با سفارت ترکمنستان در تهران مبنی بر اجراییشدن تفاهمنامههای منعقد شده نامهنگاری کردیم که در حال حاضر منتظر پاسخ این کشور هستیم.
نظر شما چیست ؟