به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی ترکمن؛ اسبدوانی ورزشی باستانی است که باخون و زندگی ترکمنها عجین شده و قرنهای متمادی در مناسبتهای مختلف مسابقات اسبدوانی برگزار میشده است.
اسبدوانی و سوارکاری ازجمله ورزشهایی است که دین مبین اسلام و پیامبر اکرم (ص) نیز توصیه کرده و جزو رقابتهای سالم و مفید ورزشی به شمار میرود.
امروزه اسبدوانی نه تنها ورزشی پرهیجان و با نشاط محسوب میشود بلکه یکی از پرطرفدارترین ورزشها و صنایع درآمدزا در جهان است.
مخدومقلی فراغی در این خصوص میگوید: ترکمنها ۳ تاج دارند: اسب ترکمن، دوتار ترکمن و فرش ترکمن
چابکسواران ترکمنصحرا
سوارکاران مسابقات اسبدوانی را در ترکمنصحرا آت اوغلان (چابکسوار) میخوانند.
چابکسواران ترکمن از عنفوان کودکی در کنار اسب زندگی کرده و بزرگ میشوند. آت اوغلانها برای شرکت در مسابقات با تمرینات مداوم و روزانه ابتدا با خلق و خوی اسب آشنا میشوند تا بتوانند با او ارتباط برقرار کنند و از طرفی اسب را به فرامینی که در هنگام کورس به او میدهند آشنا میسازند.
همانطور که سوارکار از رفتارهای اسب متوجه اعمال او میشود از طرف دیگر اسب نیز با درک بهتر دستورات چابکسوار رقابت زیبایی را در کورس به نمایش میگذارد.
رشته پرورش اسب یکی از مطالبات مردمی
ترکمنصحرا و استان گلستان با وجود اینکه مهد سوارکاری و پرورش اسب شناخته میشود اما تاکنون رشته تحصیلی پرورش اسب در هیچیک از دانشگاهها راهاندازی نشده است.
تاریخ ۲ شهریور ۱۳۹۸ مصاحبهای با دکتر امیر محمد دهقانی رئیس مرکز آموزش علمی کاربردی استان گلستان داشتم و گزارشی در این خصوص سایت خبری ترکمن نیوز منتشر شد که در آن وقت قولهایی برای راه اندازی این رشته در استان داده شد اما تاکنون ظاهرا میسر نشده است.
امروز گفتو گویی تلفنی با رضا نجار فخر آباد رئیس مرکز آموزش علمی کاربردی شهرستان گنبدکاووس داشتم و جویای راه اندازی رشته پرورش اسب در استان به خصوص در گنبدکاووس که مرکز ترکمنصحرا و این رشته پرطرفدار میباشد شدم که ایشان بسیار استقبال کردند و گفتند با پیگیری این موضوع طی روزهای آینده خبرهای خوبی برای علاقمندان این رشته ورزشی خواهند داشت.
مجموعه سوارکاری گنبدکاووس
مجتمع سوارکاری گنبدکاووس یکی از قدیمیترین و بزرگترین ورزشگاههای شمال کشور است که با هدف برگزاری مسابقات اسبدوانی و حفظ نژاد اصیل اسب ترکمن و توسعه صنعت پرورش اسب در مرکز ترکمنصحرا احداث شده است.
این مجتمع که شامل سوئیت اقامتی، اصطبل، جایگاه تماشاگران، پیست مجهز و عالی، رستوران، استخر و پارکینگ میباشد، در فصول بهار و تابستان میزبان علاقهمند به رشته سوارکاری است. این مجموعه در تاریخ ۲۱ فروردین ۱۳۹۵ هجری شمسی در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسید.
ترکمنصحرا یکی از سرزمینهای بکر شمال کشور است که از شهرهای کرانه خزر، روستاهای هم مرز با ترکمنستان تا خراسان شمالی امتداد دارد.
ترکمنصحرا حدود ۳ میلیون نفر جمعیت دارد.
گزارش از: یاشار نیازی
نظر شما چیست ؟