به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی ترکمن؛ رئیس جمهور ازبکستان شوکت میرضیایف در تاریخ 28 نوامبر 2021 در پانزدهمین اجلاس سران سازمان همکاری اقتصادی (ECO) که در شهر عشق آباد ترکمنستان برگزار گردید، شرکت نمود.
همچنین در این نشست که به ریاست قربانقلی بردی محمدوف رئیس جمهور ترکمنستان برگزار گردید، رؤسای جمهور جمهوری آذربایجان الهام علی اف، جمهوری اسلامی ایران سید ابراهیم رئیسی، جمهوری قرقیزستان صدیر جپاروف، جمهوری اسلامی پاکستان عارف علوی، جمهوری تاجیکستان امامعلی رحمان، جمهوری ترکیه رجب طیب اردوغان و نخست وزیر جمهوری قزاقستان عسکر مامین و خسرو ناظری دبیر کل اکو نیز شرکت نمودند.
گسترش بیشتر مشارکت های چند جانبه با هدف تقویت سازمان همکاری اقتصادی اکو به عنوان یک سازمان پویا، تعمیق همکاری بین کشورهای عضو اکو در زمینه های تجارت، حمل و نقل و ارتباط متقابل، همکاری های صنعتی، انرژی سبز و گردشگری، موضوعات اصلی در دستور کار این نشست بودند.
شوکت میرضیایف طی سخنرانی در این اجلاس، ریاست موفقیت آمیز این سازمان را به ترکمنستان تبریک گفت و به اهمیت تصویب قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل متحد در سپتامبر سال 2021 در مورد ” همکاری بین سازمان ملل متحد و اکو” اشاره نمود.
رئیس جمهور ازبکستان افزود: «مردم برادر کشورهای ما که با تاریخ و دین مشترک و آداب و سنن مشابه متحد شدهاند، از زمانهای قدیم به واسطه روابط تجاری و فرهنگی، پیوند تنگاتنگی داشتهاند. سازمان همکاری اقتصادی از بدو تأسیس به یک ساختار منطقه ای بزرگ با پتانسیل اقتصادی عظیم تبدیل شده است. ازبکستان طرفدار توسعه بیشتر روابط همه جانبه در سازمان است.»
شوکت میرضیایف با توجه به وضعیت بینالمللی و منطقهای، مشکلات اقتصادی در شرایط بیماری همهگیر در حال حاضر، پیشنهادات خاصی در زمینههای اولویتدار همکاری ارائه نمود.
بر لزوم استفاده بیشتر از ظرفیت های قابل توجه کشورهای عضو سازمان همکاری اقتصادی (ECO) که بازار بزرگی با جمعیت 500 میلیون نفری دارند، تاکید نمود. توصیه شد که بر اساس برنامه مفهومی اتخاذ شده “چشم انداز ECO – 2025″، روابط تجاری، اقتصادی و سرمایه گذاری بین کشورهایمان را گسترش دهیم و از همه مهمتر به نتایج عملی قابل توجهی دست یابیم.
بنابراین، فوریت اتخاذ یک توافقنامه تجاری بروز و جامع در داخل سازمان مورد تاکید قرار گرفت. این سند باید شامل موضوعات رفع موانع تجاری، دیجیتالی کردن رویه های گمرکی و همچنین معرفی تجارت الکترونیک باشد که اکنون اهمیت زیادی دارد.
تصویب یک برنامه اقدام مشترک برای افزایش سرمایه گذاری های متقابل و تحکیم حمایت از آنها و تعمیق همکاری های صنعتی بین کشورهای عضو، از الزامات زمان حاضر است.
ضرورت توسعه پروژههای با اهمیت منطقهای و افزایش رقابتپذیری اقتصاد کشورهای عضو اکو در بازار جهانی نیز مورد اشاره قرار گرفت.
شوکت میرضیایف ایجاد یک “مرکز تجاری، سرمایه گذاری و نوآوری” در چارچوب سازمان همکاری اقتصادی اکو به طور مشترک با سازمان توسعه صنعتی ملل متحد (UNIDO) و برنامه ویژه سازمان ملل متحد برای اقتصاد کشورهای آسیای مرکزی (SPECA) در شهر تاشکند را پیشنهاد نمود.
یکی دیگر از زمینه های مهم، استفاده مؤثر از کریدورهای موجود و ایجاد کریدورهای حمل و نقل جدید در منطقه است.
رئیس جمهور ازبکستان بر اهمیت ایجاد قطب های ترانزیتی بین منطقه ای، توسعه زیرساخت های حمل و نقل و جاده ای مدرن، بهینه سازی تعرفه های حمل و نقل و ترانزیت و ارائه تخفیف های بیشتر، ساده سازی شرایط برای حمل و نقل بین المللی بار و مسافر و دیجیتالی شدن در صنعت حمل و نقل نیز اشاره نمود.
برای اجرای این طرح ها، توصیه می شود یک استراتژی منطقه ای با هدف توسعه ارتباطات حمل و نقل و ارتباطات و گسترش پتانسیل ترانزیتی کشورها تدوین گردد.
با در نظر گرفتن تحقق برنامه جهانی آب و هوا، در این اجلاس مسائل مربوط به توجه بیشتر به اقتصاد “سبز” مورد بررسی قرار گرفت. رؤسا بر لزوم همکاری مشترک فعال در این زمینه از جمله معرفی گسترده فناوری های سازگار با محیط زیست و فناوری های صرفه جویی در منابع صنایع برای دستیابی به کربن خنثی نیز اشاره کردند.
بدین منظور، شوکت میرضیایف پیشنهاد ایجاد یک شورای بلند پایه دائمی با مشارکت دانشمندان و کارشناسان بین المللی در زمینه محیط زیست را ارائه نمود.
رئیس جمهور ازبکستان با اشاره به اهمیت احیای تبادل گردشگری، طرحی را برای تصویب برنامه منطقه ای جهت توسعه گردشگری ایمن در دوره پس از بیماری همه گیر، در نشست بعدی وزرای گردشگری در شهر بخارا در سال 2022، ارائه نمود. در این برنامه به توسعه «گردشگری زیارتی» و سایر محصولات مشترک گردشگری، گسترش جغرافیای حمل و نقل هوایی و بهبود زیرساخت های گردشگری توجه ویژه ای خواهد شد.
شوکت میرضیایف در ادامه سخنرانی خود به اوضاع کشور همسایه افغانستان نیز اشاره نمود.
افغانستان روز به روز به یک بحران انسانی شدید نزدیک می شود.
مردم افغانستان نمی توانند به تنهایی، بدون کمک جامعه بین المللی از جمله نزدیک ترین همسایگانشان، در برابر این مصائب سخت مقاومت کنند. بنابراین، ما باید برای توسعه رویکردهای مشترک و ارائه کمک های لازم به مردم افغانستان، نیروهایمان را متحد نماییم.
همچنین از ادامه اجرای پروژه های بزرگ تجاری، حمل و نقل و انرژی با اهمیت منطقه ای مشترک با افغانستان، حمایت می نماییم.»
همچنین در این اجلاس، موضوعات افزایش اختیارات سازمان همکاری های اقتصادی اکو ، توسعه مکانیسم های نهادی آن و تعامل با ساختارهای بین المللی نیز مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
در این راستا، شوکت میرضیایف ابتکاری را برای ایجاد یک گروه تخصصی سطح بالا جهت تهیه پیشنهادات و توصیههای ویژه برای بهبود بیشتر فعالیتهای سازمان همکاری های اقتصادی اکو ارائه نمود.
ابتکاری برای ایجاد رسم نامگذاری هر سال به عنوان سال توسعه یکی از عرصه ها در چهارچوب سازمان اکو، مطرح شد. رئیس جمهور ازبکستان پیشنهاد نمود که سال 2022 را به عنوان “سال تحکیم پیوستگی در اکو” اعلام نمایند.
در نتیجه اجلاس سران، توافقنامه عشق آباد جهت اقدام به تصویب رسید. این مصوبه، موجب همبستگی اولویت های کلیدی کشورهای عضو برای توسعه بیشتر و تقویت همکاری های اقتصادی منطقه ای می گردد.
سران کشورها و دبیرکل سازمان همکاری های اقتصادی اکو ، تصدی ریاست اکو در سال 2022 را به ازبکستان تبریک گفتند.
نظر شما چیست ؟