به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی ترکمن؛ بهادر عبدالله یوف در نشست خبری به مناسبت انتخابات ریاست جمهوری در ازبکستان در جمع خبرنگاران اظهار داشت: انتظار میرود در انتخابات ریاست جمهوری ازبکستان بیش از 20 میلیون نفر پای صندوق های رای بیاییند.
وی افزود: انتخابات در جمهوری ازبکستان طبق قوانین دموکراتیک بوده و هیچ الزامی برای اخذ رای وجود ندارد و مردم این کشور کاملا برای شرکت در انتخابات عمومی آزاد هستند.
عبدالله یوف در ادامه خاطر نشان کرد: رئیس جمهور این کشور طبق قوانین دو دوره متوالی میتواند در انتخابات حضور یابد و رئیس جمهور ازبکستان باشد.
ازبکستان برای انتخابات ریاست جمهوری آماده میشود
سفیر ازبکستان در ایران گفت: در تاریخ 24 اکتبر سال 2021، رویداد سیاسی مهم در زندگی کشور و مردم ازبکستان، یعنی انتخابات رئیس جمهور جمهوری ازبکستان برگزار خواهد شد.
بهادر عبدالله یوف در ادامه سخنانش بیان کرد: طی پنج سال گذشته، تغییرات عمده ای در قانون انتخابات ملی ایجاد شده است. به گفته کارشناسان برجسته بین المللی، بهبود تدریجی قوانین انتخاباتی و شیوه برگزاری انتخابات در ازبکستان به سطح کیفی جدیدی رسیده است.
وی افزود: انتخابات پیش رو، برای اولین بار بر اساس قانون انتخاباتی مصوب سال 2019 جمهوری ازبکستان برگزار خواهد شد و این قانون شامل سیستم ها و مکانیزمهایی برای شهروندان است تا از حقوق خود برای مشارکت در زندگی سیاسی-اجتماعی کشور با رای دادن استفاده کنند.
سفیر تاکید کرد: برگزاری انتخاباتی آزاد، عادلانه، واضح و شفاف با رعایت اصول، نشانگر انتخاب کشور در مسیر توسعه دموکراسی است.
وی تصریح کرد: ماهیت دورهای و الزامی بودن انتخابات در قوانین ازبکستان منعکس شده است. به عنوان مثال، رئیس جمهور این کشور مطابق با اصل 90 قانون اساسی جمهوری ازبکستان توسط شهروندان کشور بر اساس حق رای برابر و مستقیم همگانی بصورت رای مخفی برای مدت پنج سال انتخاب می گردد.
سفیر در ادامه افزود: مطابق با الزامات فوق، انتخابات رئیس جمهور کشور و سازمان های دولتی اعم از قانونگذاری باید هر پنج سال یکبار برگزار گردد.
عبدالله یوف در ادامه کنفرانس خبری خود گفت: با پیروی از این اصل دموکراتیک، ستاد مرکزی انتخابات ازبکستان در تاریخ 23 ژوئیه 2021 ، مصوبه ای را در مورد “تعیین تاریخ برگزاری انتخابات ریاست جمهوری ازبکستان و اعلام آغاز رقابت های انتخاباتی” به تصویب رساند.
وی خاطر نشان کرد: در طول رقابت های انتخاباتی، شرایط برابر برای همه احزاب سیاسی و نامزدهای آنها ایجاد می گردد.
عبدالله یوف گفت: روند انتخابات ریاست جمهوری و رای گیری، توسط احزاب سیاسی که نامزد خود را معرفی کرده اند، نهادهای شهروندان، سازمان های بین المللی و نمایندگان رسانه های خارجی، نظارت می گردد.
سفیر تصریح کرد: در حال حاضر، ستاد مرکزی انتخابات و همچنین کمیسیون های انتخاباتی در همه سطوح، بر اساس اصول قانونی، استقلال، صداقت، صراحت، شفافیت و تبلیغات، کارهایی را برای آماده سازی و انجام انتخابات ریاست جمهوری ترتیب داده اند.
وی با اشاره به نحوه آگاهی رسانی و شفاف سازی انتخابات برای مردم ازبکستان اظهار داشت: به همین منظور، فعالیت مرکز مطبوعاتی ستاد مرکزی انتخابات جمهوری ازبکستان و شعب منطقه ای آن نیز سازماندهی شده اند.
وی در ادامه سخنانش افزود: همچنین به منظور ارائه اطلاعات مؤثر به روزنامه نگاران و مردم در مورد انتخابات، جلسات توجیهی، کنفرانس های مطبوعاتی، جلسات و سایر رویدادها به طور منظم برگزار می گردد. همچنین، ستاد مطبوعات سایت اینترنتی ” انتخابات 2021″ ستاد مرکزی انتخابات و سایر منابع اطلاعاتی را راه اندازی کرد.
عبدالله یوف تصریح کرد: در 15 سپتامبر، در کشور دفتر نهادهای حقوق بشر سازمان امنیت و همکاری اروپا (ODIHR) رسماً ماموریت خود را برای نظارت بر انتخابات ریاست جمهوری ازبکستان، آغاز نمود. این چهل و چهارمین مأموریت از زمان تأسیس این سازمان در 30 سال گذشته و نهمین مأموریت دفتر نظارت بر انتخابات در ازبکستان است.
سفیر ازبکستان در ایران درخصوص نحوه نظارت بر انتخابات گفت: انتخابات در ازبکستان متشکل از 11 کارشناس از تیم اصلی مستقر در تاشکند و 28 ناظر بلند مدت است که از تاریخ 24 سپتامبر کار خود را در تمام مناطق کشور آغاز کردند.
وی در ادامه این توضیح گفت: همچنین دفتر نهادهای سازمان امنیت و همکاری اروپا (ODIHR) در نظر دارد دعوت نامه ای را برای 250 ناظر کوتاه مدت از کشورهای عضو سازمان امنیت و همکاری اروپا ارسال کند تا چند روز قبل از انتخابات در ازبکستان حضور یابند.
عبدالله یوف تاکید کرد: در طول نظارت، این هیئت انطباق انتخابات با تعهدات ازبکستان نزد سازمان امنیت و همکاری اروپا، سایر تعهدات و استانداردهای بین المللی برای انتخابات دموکراتیک و همچنین قوانین ملی، مورد ارزیابی قرار می گیرند. کارشناسان، قوانین انتخاباتی و اجرای آن و همچنین مسائل حل اختلافات مربوط به انتخابات را بررسی خواهند کرد. همچنین، این مأموریت پوشش رسانه ای این کمپین را نیز زیر نظر خواهد داشت.
وی همچنین افزود: قسمتی از این نظارت، دیدار با نمایندگان سازمان های دولتی، احزاب سیاسی، جامعه مدنی، رسانه ها و جامعه بین المللی خواهد بود.
سفیر ازبکستان در ادامه کنفرانس خبری خود در جمع خبرنگاران اظهار داشت: انتظار می رود که ناظران حدود 50 کشور و ده ها سازمان بین المللی مانند سازمان کشورهای مستقل مشترک المنافع (CIS) ، سازمان همکاری شانگهای (SCO) ، سازمان همکاری اقتصادی (ECO) ، مجمع مجالس آسیایی (APA) و بسیاری دیگر در انتخابات آینده شرکت نمایند.
وی افزود: این انتخابات یک رویداد سیاسی بسیار مهم برای مردم ازبکستان است که به سوالات کلیدی در مورد توسعه آینده کشور پاسخ می دهد. بنابراین، هم مردم چند ملیتی ازبکستان و هم جامعه جهانی این روند سیاسی را با علاقه و توجه زیادی دنبال می کنند.
سفیر گفت: لازم به ذکر است که برای انجام انتخابات ریاست جمهوری در سطح بالا در خارج از کشور، سفارتخانه ها و دفاتر سیاسی و کنسولی ازبکستان به طور منظم جلسات و مذاکراتی را با مقامات محلی، سازمان ها و کانون های اتباع ازبکستان در خارج از کشور و همچنین شرکت های خارجی انجام می دهند که تعداد زیادی از متخصصان و کارمندان ازبکستانی نیز در آن کار می کنند.
وی تصریح کرد: طبق برنامه ریزی انجام شده جهت برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در خارج از کشور، 54 شعبه اخذ رای در سفارتخانه ها و دفاتر کنسولی ازبکستان در 38 کشور و همچنین 316 شعبه رای گیری سیار در 128 شهر از جمله در 11 کشوری که هیچ نمایندگی دیپلماتیک ازبکستان در آن وجود ندارد، ایجاد گردیده است.
عبدالله یوف بیان داشت: در حال حاضر، شعبه اخذ رای در سفارت جمهوری ازبکستان در تهران نیز ایجاد شده است که آماده پذیرایی از همه شهروندان ازبکستانی مقیم دائم یا موقت در جمهوری اسلامی ایران در روز انتخابات ریاست جمهوری است.
سفیر ازبکستان در خصوص مناسبات این انتخابات با کشور دوست یعنی جمهوری اسلامی ایران نیز گفت: انتخابات آینده علاقه خاصی را در فعال شدن شهروندان ازبکستانی مقیم کشورهای خارجی از جمله جمهوری اسلامی ایران برانگیخته است.
وی افزود: سفارت جمهوری ازبکستان در تهران تمام اقدامات مقدماتی لازم برای برگزاری این انتخابات در سطح بالا را انجام می دهد.
سفیر افزود: ما انتظار داریم که انتخابات ریاست جمهوری در ازبکستان در رسانه های محلی ایران نیز بازتاب گسترده ای خواهد داشت. به همین منظور، ستاد مرکزی انتخابات، نمایندگان رسانه های برجسته ایرانی را به ازبکستان دعوت کرد تا مستقیماً در این رویداد مهم سیاسی ازبکستان شرکت نموده و آن را پوشش دهند.
1) علیشیر قادیروف، رئیس حزب دموکراتیک رستاخیز ملی.
2) نرزولا آبلامورادوف، رئیس کمیته اجرایی شورای مرکزی حزب “محیط زیست” ازبکستان.
3) مقصوده وارثوا، معاون حزب دموکراتیک خلق ازبکستان (PDPU).
4) بهرام عبدوحلیموف ، رئیس حزب سوسیال دموکرات “عدالت”.
5) شوکت میرضیایف، رئیس جمهور فعلی ازبکستان که توسط حزب لیبرال دموکرات (UzLiDeP) نامزد شده اند.
عبدالله یوف در ادامه سخنانش تاکید کرد: فعالیت احزاب سیاسی و معرفی نامزدهای ریاست جمهوری با برنامه های ویژه پیش از انتخابات، نشان می دهد که انتخابات آینده در ازبکستان وارد مرحله فعال خود شده است و بر اساس اصول و معیارهای دموکراتیک فوق برگزار خواهد شد.
وی درخصوص اهمیت انتخابات آزاد در این کشور گفت: انتخابات بر اساس رقابت واقعی بین نامزدها، پدیده جدیدی در زندگی سیاسی داخلی ازبکستان است.
وی تصریح کرد: این امر با توجه به این واقعیت امکان پذیر شد که در 5 سال گذشته، تحولات گسترده ای در کشور در همه زمینه های زندگی عمومی انجام گردیده است.
بهادر عبدالله یوف سفیر ازبکستان در ایران در خاتمه گفت: ابتکارات مقامات این کشور، پایه و اساس شکل گیری مدل جدیدی از ساختار دولتی و اجتماعی در ازبکستان را تشکیل داد که سنگ بنای آن، اصول دموکراسی و حاکمیت قانون است.
گزارش از: یاشار نیازی
نظر شما چیست ؟