به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی ترکمن؛ سیدمحمد دهنوی اظهار کرد: گلستان برای توسعه نیازمند چند رکن اساسی است که یکی از ارکان مهم این توسعه راهها و بهره گیری از بیشترین میزان بهره وری در حوزه ریلی و راههاست.
وی افزود: یکی از دلایل عقب ماندگی از برنامه ششم توسعه این است که ما خودمان متعهد به اجرای برنامه نبودهایم در شرایطی که برنامه ششم توسعه برنامه بسیار خوبی برای پیشرفت کشور بوده است.
به گفته دهنوی استان گلستان در برخی حوزهها از جمله حوزههای فناور عقب ماندگیهای بسیار زیادی دارد و بدون تردید برای رسیدن به پیشرفت باید از علم روز، توان جوانان و تجربه نیروهای متعهد استفاده کنیم.
دهنوی گفت: مذاکرات با سرمایهگذاران برای اختصاص بودجه به راهآهن اینچهبرون- شاهرود- طبس در حال انجام است و بدون شک اجرای این خط آهن تحول بزرگی را در حوزه تجارت و اقتصاد گلستان ایجاد خواهد کرد.
بر اساس گزارش خبرنگار ترکمن نیوز: بیش از 40 سال است که اتصال کریدور ریلی شمال – جنوب از طریق راه آهن « اینچه برون – گنبدکاووس – آزادشهر – شاهرود» از مطالبات اصلی مردم منطقه در مرکز ترکمنصحرا است.
راه آهن، جاده های مواسلاتی خوب (ترانزیت) مهم ترین شاخص توسعه اقتصادی و تمدن در جهان است و تاثیر شگرف در توسعه و تحول همه جانبه استان گلستان که کمتر توسعه یافته می باشد خواهد گذاشت.
کشور ایران با جمهوری ترکمنستان از شمال استان گلستان 438 کیلومتر مرز خشکی و 90 کیلومتر نیز مرز آبی دارد و این استان که 70 درصدش بیابانی است از جنوب به استان سمنان، از شرق به خراسان شمالی و از غرب به استان مازندران و دریای خزر وصل می شود و پل ارتباطی توسعه سایر استان های کشور و ترانزیت به خارج از کشور از مرز شمال و راه آهن ترکمنستان است.
اتصال راه آهن شمال از طریق گنبدکاووس به شاهرود مسیر ریلی کشور را از جنوب به شمال بسیار کوتاهتر می سازد و نیاز نیست قطارهای باری و مسافربری تمام مسیر شمالی و غربی را برای رسیدن به مرز گمرک اینچه برون و ترکمنستان دور بزند.
نظر شما چیست ؟