بنابراین یکی از مهم ترین مسیرهای حمل و نقل در این زمینه ، مسیر حمل و نقل بین المللی ترانس خزر (TITR) است که از چین ، قزاقستان ، آذربایجان ، ایران ، گرجستان و در ادامه از کشورهای اروپایی می گذرد و برای تسهیل حمل و نقل کالا بین کشورهای شرکت کننده در پروژه طراحی شده است.
یکی از نقش های کلیدی در این مسیر توسط کشور پیشروی آسیای مرکزی – جمهوری قزاقستان – اشغال شده است. همانطور که تعدادی از کارشناسان بین المللی خاطرنشان می کنند ، توسعه روابط تجاری و اقتصادی دوجانبه بین آستانه و ریاض تأثیر مفیدی بر تنوع و گسترش ظرفیت های ترانزیتی ، حمل و نقل و لجستیکی پروژه های حمل و نقل موجود در منطقه خواهد داشت که کاملاً با منافع ژئوپلیتیکی ایران در توسعه پتانسیل ترانزیتی به منظور کاهش پیامدهای منفی انزوای تحریم ها مطابقت دارد.
علاوه بر این ، بر اساس بیانیه مشترک ایران و عربستان در تاریخ 6 آوریل سال جاری میلادی ، طرفین بر سر از سرگیری پروازها و همچنین ساده سازی صدور روادید برای شهروندان دو کشور توافق کردند. بر اساس برآوردهای کارشناسان ، از سرگیری ارتباطات هوایی ایران و عربستان سعودی به طور مستقیم بر افزایش سفرهای هوایی منطقه ای تأثیر می گذارد و به گشایش مقاصد جدید کمک می کند که تأثیر مثبتی بر بازارهای گردشگری کشورهای آسیای میانه خواهد داشت.
لازم به ذکر است در تاریخ 15 مارس سال جاری میلادی ، قزاقستان ، یکی از اولین کشورهای آسیای مرکزی که از توافق حاصل شده بین عربستان سعودی و ایران در مورد از سرگیری روابط استقبال کرد و گفت: از سرگیری روابط دیپلماتیک و بازگشایی سفارتهای متقابل بین عربستان و ایران به تقویت امنیت و ثبات در سطح منطقه ای و جهانی کمک خواهد کرد. این توافقنامه کاملاً مطابق با ابتکار قزاقستان در مورد مصالحه اسلامی است که در آوریل 2016 در استانبول در اجلاس سیزدهم سازمان همکاری اسلامی مطرح شد.
روابط رو به توسعه عربستان سعودی و قزاقستان نیز در نشست 11 جولای سال جاری میلادی در دیدار مورات نورتلئوس وزیر امور خارجه جمهوری قزاقستان با فیصل القحطانی سفیر عربستان سعودی در آستانه منعکس شد ، که طی آن طرفین از پتانسیل گسترش همکاری ها در زمینه های انرژی ، مالی ، کشاورزی ، گردشگری و تکنولوژی خبر دادند. همچنین توافقی برای ادامه همکاری نزدیک برای کشف فرصت های جدید اقتصادی و همچنین ارتقای تجارت و سرمایه گذاری حاصل شد.
کارشناسان خاطرنشان کردند که سفر قاسیم – ژومارت توکایف، رئیس جمهوری قزاقستان به عربستان سعودی در تاریخ 19 ژوئیه سال جاری میلادی گام دیگری در جهت پربارتر شدن روابط دو کشور خواهد بود. در سال های اخیر روابط اقتصادی دو کشور به سرعت در حال توسعه بوده است. از زمان انعقاد روابط دوجانبه بین آستانه و ریاض ، 85 سفر متقابل بین دو کشور در سطوح مختلف انجام شده است که بر ماهیت رو به رشد همکاری های دوجانبه سودمند تاکید می کند.
با در نظر گرفتن پتانسیل منابع قزاقستان در بخش کشاورزی اقتصاد ، این امکان وجود دارد که آستانه به یکی از تامین کنندگان پایدار و بلندمدت محصولات کشاورزی با کیفیت به عربستان سعودی تبدیل شود که از خاک ایران عبور خواهد کرد.
بنابراین با توجه به آشتی ایران و عربستان و تمایلات مثبت ایران برای افزایش پتانسیل ترانزیتی، سفر آتی رئیس جمهور قزاقستان به عربستان سعودی تاثیر مثبتی بر تعامل کشورهای منطقه در زمینه سرمایه گذاری در زیرساخت های حمل و نقل، گسترش روابط اقتصادی و تجارت متقابل خواهد داشت. با توجه به موقعیت ژئوپلیتیکی، همکاری موفق دوجانبه بیشتر بین آستانه و ریاض نقطه شروع جدیدی نه تنها برای دو کشور، بلکه برای کل خاورمیانه و همچنین برای منطقه آسیای مرکزی است.
-
کد خبر :
121850
- /
-
تاریخ و ساعت :
14:03 | ۲۶ تیر ۱۴۰۲
- /
- دسته بندی :
-
پ
لینک خبر
نظر شما چیست ؟