به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی ترکمن؛ دهم ماه ذیالحجه مصادف با عید قربان یکی از گرامیترین عیدهای مسلمانان است.
مردمان ترکمنصحرا این روز را عید ویٰژه خود می دانند و چند روز پیاپی این عید را جشن گرفته و برنامههای مفصلی تدارک میبینند.
در منطقه ترکمنصحرا استان گلستان روز عید قربان بهعنوان عید اصلی مردم ترکمن شناختهشده است. خرید و پوشیدن لباسهای نو، دید و بازدید از اقوام و همسایهها، اقامه نماز عید و طبخ شیرینی و غذای ویژه، قربانی احشام و توزیع آن و … از رسوم ماندگار و چشمنواز اهالی ترکمنصحرا در روز عید قربان است.
به مناسبت عید بزرگ مسلمانان با خیر و نیکوکار گنبدی و عضو شورای اسلامی روستای قلندرآباد بالا در خصوص آداب و رسوم عیدقربان هم صحبت شدیم:
پیغمبرقلی سعادت نژاد در این خصوص در گفتوگوی اختصاصی با خبرنگار ترکمننیوز اظهارداشت: بزرگترین آرزوی مردم ترکمن در روز عید قربان این است که در صحرای عرفه حضور داشته باشند تا در جوار خانه خدا قربانی کنند.
سعادت نژاد در خصوص آداب و رسوم عیدقربان در ترکمن صحرا بیان داشت: مردم ترکمنصحرا از چندین ماه قبل با فرشبافی، خرید لباسنو، خرید دام قربانی و … خود را برای این عید بزرگ آماده می کنند.
وی ادامه داد: خانهتکانی، آماده سازی دام برای ذبح، پختن شیرینیجات سنتی مانند: پیشمه، بورگ، تاتار چورک و… از جمله رسوماتی است که در چند روز مانده به آینده قربان در بین مردمان ترکمنصحرا مشاهده می شود.
خیر و نیکوکار گنبدی تصریح کرد: همچنین در سه روز مانده به عیدقربان نوعی نان به نام “پوسوق” پخته و بین همسایه ها تقسیم می شود.
وی در این خصوص ادامه داد: یک شب مانده به عیدقربان مردم ترکمنصحرا با خانواده به شهر رفته و آجیل و شیرینیهای عید را تهیه میکنند تا خود را برای پذیرایی از مهمانان عید آماده کنند.
سعادت نژاد افزود: در روز عیدقربان مردم صبح زود بیدار شده، غسل می کنند که در زبان ترکمنی “قربان شوره” نام دارد. سپس مردان ترکمن به طرف عیدگاه رفته و نماز عید را به جا می آورند. زنان نیز در خانه مانده و مقدمات قربانی را فراهم می آورند.
وی تصریح کرد: مردان پس از به جا آوردن نماز عید به خانه برگشته و دامی را که از قبل برای قربانی آماده کرده اند، طبق دستورالعمل های فقه حنفی اهل سنت در راه رضای خدا ذبح می کنند.
عضو شورای اسلامی روستای قلندرآباد خاطرنشان کرد: پس از ذبح قربانی قسمتی از گوشت بین نیازمندان تقسیم می شود، قسمتی نیز برای پذیرایی از مهمانان آماده و پخته می شود.
وی افزود: در اولین روز عیدقربان بیشتر وقت مردم برای ذبح قربانی، تقسیم گوشت، آماده کردن سفره پذیرایی و برنامه ریزی می گذرد و روزهای دوم و سوم نیز مربوط به دیدوبازدید و صلخ رحم است.
پیغمبرقلی سعادتنژاد درخصوص اینکه دربعضی مناطق عیدقربان در هفت روز جشن گرفته می شود، بیان کرد: ترکمنها در گذشته عشایرنشین بودهاند و به وسایل نقلیه دسترسی نداشتند درنتیجه دوری مسافت باعث میشد که عیدقربان به هفت روز به طول انجامد.
سعادت نژاد در پایان با بیان اینکه بهتر است عیدقربان در روزهای بیشتری جشن گرفته شود، خاطرنشان کرد: این عیدبزرگ اسلامی و دیدوبازدیدهای آن سبب شادی، آرامش، برکت، رزق و روزی فراوان می شود به همین جهت 3 تا 7 روز عید و مراسم عید جایز و مناسب است.
گزارش از: آینا شیرزاد
سردبیر بخش فرهنگی ترکمن نیوز
نظر شما چیست ؟