به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی ترکمن؛ در میان ترکمن ها، جشن ها اکثراً جنبه مذهبی دارند و به آنها بایرام گفته میشود، مانند (قربان بایرام) عید قربان، (اراز بایرام) عید فطر و نیز آخرین چهارشنبه ماه صفر یا چهارشنبه سیاه که در پایان ماهی که در آن بلا زیاد است مراسمی برپا میکنند. همچنین جشن رمضان به مناسبت نیمه رمضان و جشن نیمه ماه شعبان و آققویین.
این قوم در نیمه شعبان (چهاردهم شعبان) هم که به آن در گویش محلی (مرد عید) گفته می شود، آداب و رسوم خاصی دارند که کمتر به آن پرداخته شده است.
ترکمن ها چهاردهم ماه شعبان را مرد عید می گویند و به میمنت آن جشن می گیرند، زنان ترکمن در این روز نان روغنی می پزند و به عنوان صدقه و رفع بلا، در بین همسایه ها تقسیم می کنند.
نان ها ” بیشمه” و ” چاپاتی” نام دارد که با شیر خمیر شده و در روغن تفت می خورند و به عطر دارچین آغشته می شوند .
ترکمن ها معتقدند که در شب 14 شعبان دو فرشته که یکی بر شانه راست (ثواب نویس) و دیگری شانه چب (گناه نویس)، به حساب نیکی ها و بدی های مردم رسیدگی می کند
در همین شب تاریخ فوت کسانی که مقرر است در طی سال جاری فوت شوند، تعیین می شود، به این جهت این شب را سچیلجگ گیجه یا برائت گیجه می گویند.
بر اساس اعتقادات فوق هر کس سعی دارد که در تمام طول سال گناه نکند و خانه و لباس و زبان و اعمال خود را از انحرافات محفوظ بدارد.
منبع: رحیمی- عصر اترک
نظر شما چیست ؟