ترکمن نیوز: برتولت برشت در نمایشنامه گالیله مینویسد: وقتی گالیله خود را برای رفتن به دادگاه انکیزیسیون (inquisition) آماده میکرد، شاگردش به او میگوید: بدبخت ملّتی که قهرمان ندارد، در این هنگام گالیله میگوید: نه ……بدبخت ملّتی که احتیاج به قهرمان دارد.
این یادداشت در پی نفی یا اثبات کاندیداهای دور دوم انتخابات غرب استان گلستان نیست، بلکه هدف آسیبشناسی رفتارها، عمل و عکسالعملهای احساسی است که در طی تبلیغات کاندیداها در فضای مجازی شاهد بودیم.
با توجه به شرایط خاص عرصه اجتماعی به دلیل وجود و شیوع کرونا ویروس، انتخابات دور دوم مجلس در غرب استان بر چهار پایه استوار بود که ذیلاً به شرح آن میپردازیم:
۱- کاندیداها: با آنکه هر کدام سعی داشتند تا این ذهنیّت را تلقین کنند که فقط اوست که میتواند در قامت منجی حوزهی انتخابیه ظاهر شود و باعث رشد و پیشرفت منطقه شود ولی ولع رسیدن به صندلی سبز بهارستان مانع این شد که بدیهیترین اصل مسلّمه این روزها، یعنی عدم تجمع هواداران و حضور در میتینگهای انتخاباتی را نادیده بگیرند با اینکه خود و لیدرهای انتخاباتیشان ادّعای حفظ فاصلهی اجتماعی و رعایت پروتکلهای بهداشتی را داشتند ولی صورت عکس مطلب فوق آنقدر اظهر من الشمس بود که استانداری را مجبور به واکنش کرد.
۲ – هواداران و رایدهندگان (مردم) کاندیداها: حضور کاندیدای اصلح و مورد علاقهشان در قالب قهرمان منطقه در مجلس باعث شد که شرایط وخیم اجتماعی ناشی از اپیدمی کووید- ۱۹ را به جان بخرند و نفوس شریف و خانوادههایشان را در معرض خطر جدی قرار دهند چه آنکه در انتخابات اسفند ماه در یکی از حوزههای انتخابیهی استان آن زمان که دولت تدبیر و امید از وجود کرونا ویروس مطلع نشده بود (یا نخواست که متوجه شود) عدهای از هواداران کاندیدایی در استان گلستان با حضور در ستاد انتخاباتی وی آلوده به ویروس کرونا شدند و بعد از اندک مدتی که دار فانی را وداع گفتند کاندیدای ایشان، که اینک نمایندهی شهرستان شده بعد از راهیابی به مجلس فقط به چاپ آگهی تسلیت از جانب خود اکتفا کرده بود.(به همین سادگی)
کودکی یتیم شده بود، همسری بیوه شده بود و عزیزی در بین خانوادهای نبود……
۳- نخبگان و روشنفکران: سیاست و سیاستورزی آنقدر پیچده است که رقبای سر سخت دیروز را به دلیل تلاقی منافع و مصالح غالبا فردی به دوستان امروز تبدیل میکند. معادلات و اموری که پشت پرده و در گفتگوهای مخفیانه و سرّی شکل میگیرد و در ظاهر این جانبداری به مصلحت و منفعت عمومی تعبیر میشود، مصلحتی که امروز سودمند به حال و روزگار منطقه گشته، دیروز مضرّ به حال عموم بود. مصلحتی که امروز اصلاحطلب را اصولگرا یا مستقل میکند، ذهنیّت و رفتاری که قضاوت افکار عمومی محلی از اعراب برای او ندارد.
۴- رسانهها و کانالهای مجازی: غالباً با اینکه ادعای خبررسانی مستقل و به دور از هیجانات سیاسی یا اجتماعی دارند و شعار انعکاس بیان اندیشهها و افکار عمومی مختلف دارند در اوقات خاص مثل موسم تبلیغات انتخاباتی با خروج از چارچوب مطبوعاتی و رسالت فرهنگی مورد ادعای خویش به سایت یا کانالی که مالکیت بر آن دارند به عنوان شغل و محل کسب و درآمد نگاه میکنند (رپرتاژ آگهی) و با درج یادداشتهای کاربران موافق با نظر خود و ارایه تحلیلهای شخصی به جانبداری از کاندیدایی که هزینهی تبلیغات را در سایت داده میپردازند در حالیکه تا دیروز در قالب شخصیّت حقوقی خود را مبری از درج گرایشات سیاسی و اجتماعی شخصی میدانست.
(آنچه در انتخابات حوزهی گنبدکاووس شاهد آن بودیم، تکرار شد).
در طول یک هفتهی گذشته طرفداران کاندیدایی با ارایه رزومه و عملکرد قوی ایشان در عرصه اجتماعی به دفاع تمام قد از ایشان پرداختهاند سوالی که قابل طرح است اینکه چرا با وجود چنین شخصیّت قوی و کارآمدی در حوزهی انتخابیه و حضور ایشان بعنوان کاندیدای ادوار، مردم و نخبگان منطقه از فرصت به دست آمده در طی سالیان گذشته استفاده نکردند؟ و اینگونه چنین انسان مستعدّی را از فرصت خدمت به مردم و منطقه باز داشتند؟ آیا منطقهی غرب استان گلستان نیز به مانند شرق استان در طول ادوار گذشته به نخبه کُشی پرداخته بود؟
✍️احمد ایگدری
عضو هیات تحریریه ترکمن نیوز