ثبت جهانی آثار و ابنیههای تاریخی بر ارزش آن نمیافزاید یا نمیکاهد، بلکه افتخاری است برای میراث جهانی که آثار تاریخی را در لیست میراث جهانی خود به ثبت میرساند.
تورکمن نیوز - یاشار نیازی: به مناسبت (18 آوریل) روز جهانی بناها و محوطههای تاریخی، میراث جهانی گنبد قابوس مراسم بزرگداشت و کنفرانس تخصصی برگزار شد.
به گزارش سایت خبری تحلیلی ترکمن نیوز، صبح روز گذشته (6 اردیبهشت) در سالن اجتماعات دانشگاه پیامنور گنبد نشست تخصصی به مناسبت روز جهانی بنا، بافت و محوطههای تاریخی برگزار شد.
در این نشست بررسی شد: گنبد قابوس به عنوان تجلیگاه تبادل فرهنگی بین اقوام مهاجر آسیای مرکزی و تمدن باستانی ایران زمین، میراث مشترک اقوام ترک و ایرانی و نقطه عطفی در معماری دوران اسلامی است.
بنای گنبد قابوس یکی از برجستهترین سازههای دوره اسلامی و نخستین نمونه از بناهای مونومنتال آرامگاهی است که از شاهکارهای دورهی آغازین معاماری اسلامی به شمار میرود.
بنای برج قابوس به لحاظ تناسبات معماری و مصالح آجری به کار رفته در آن، از جایگاه ویژهای در معماری اسلامی برخوردار است که از نظر هندسی و چگونگی تبدیل هندسهی دایرهای به ده ضلعی منتظم، نه تنها به لحاظ دانش ایستایی بنا، بلکه از جنبهی زیباشناسی نیز منحصر به فرد است.
خط کوفی به کار رفته در خط برجستههای پیرامون بنای گنبد قابوس که دارای خاستگاه سبک رازی در دوره زیاریان است، از دیگر ویژهگیهای شاخص این بنای با عظمت است.
برج قابوس، معروف به برج گنبد که بلندترین برج آجری جهان و یکی از بینظیرترین یادمانهای برجسته معماری ایران در دوره اسلامی است، درشمال شهر گنبدکاووس و در سه کیلومتری بازمانده شهر قدیم جرجان قرار دارد.
این برج که در سال 1391 ثبت بین المللی شد، در طول سال از جمله نوروز رکوردار جذب گردشگر بوده و شمار زیادی از علاقمندان به میراث تاریخی و فرهنگی استان را به خود جذب می کند. تعطیلات نوروز فرصت مناسبی برای گردشگران و مسافران وارده به گلستان است که از این شاهکار معماری ایرانی اسلامی دیدن کنند.
این برج بر روی تپهای به بلندی ۱۵متر قرار گرفته ودر سال۳۹۷ هـ.ق بهعنوان یادمان شمسالمعالی قابوس بن و شمگیر ساخته شده است. ارتفاع این برج ۵۵ متر و با احتساب بلندی تپه در مجموع ۷۰ متر از سطح زمین است.
شهر جرجان كه اكنون در سه كیلومتری جنوب غربی شهر گنبدكاووس قرارگرفته در زمان آبادی ۱۲۰۰ هكتار را شامل می شده كه در قرن اخیر به علت های مختلف چون كاوشهای غیرمجاز، توسعه كشاورزی و ساخت خانه های جدید، از بین رفته و فقط مساحتی در حدود ۲۵۰ هكتار در دوسوی گرگان رود از آن باقی مانده است. در اصل این شهر در زمان سامانیان بر روی ویرانه های برجای مانده از شهری ساسانی بنا شد و به صورت چندضلعی نامنظم همانند شهرهای منطقه در قبل از اسلام ساخته شده است.
خلاقیت معماری در ساخت بنای گنبد قابوس، تأثیر عمدهای بر گسترش معماری، تکنولوژی ساخت و جنبههای مونومنتال دیگر بناهای آرامگاهی در مرزهای ایران، آناتولی و آسیای مرکزی دارد.
اشاره به این نکته بسیار حائز اهمیت است که رمز اساسی موفقیت تهیه و اجرای طرح (پلان) مدیریت، وجود خواستگاه سیاسی و مدیریتی متولیان در این رابطه خواهد بود. در غیر اینصورت هیچگاه انسجام و نظم یکپارچه در اقدامات به سمت هدف و دستیابی به نتایج، ولو با وجود شایستهترین طرحهای مدیریتی، ایجاد نخواهد شد.
برگزار کنندگان این نشست:
اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان گلستان، پایگاه میراث جهانی گنبد قابوس و شهر باستانی جرجان، دانشگاه پیامنور گنبد کاووس، دانشگاه آزاد اسلامی واحد گنبد و مؤسسه آموزش عالی شمس گنبد،
علیرغم اطلاع رسانی از رسانهها و شبکههای اجتماعی، مناسب بودن زمان و طولانی بودن نشست استقبال از این نشست تخصصی که برای شهر و شهروندان گنبد برگزار شد، بسیار ضعیف بود.
محمد حمیدی، معاون استاندار و فرماندار ویژه گنبد تنها مدیر اداری و مسئول شهرستانی بود که در این جلسه با حضورش دغدغه خود را برای مسائل گردشگری و میراث جهانی این شهر تاریخی اثبات کرد.
گزارش تصویری:
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابه دارند، انتشار نمییابند.
نظرات منتشر شده مخاطبین به منزله تایید یا رد آن توسط تورکمننیوز نیست و تنها در جهت رعایت حقوق نظر دهندگان انتشار مییابد.