اخبار گنبدکاووس-تورکمننیوز- گنبدکاووس مهد تمدن جرجان قدیم یکی از 4 شهر بزرگ ایران در زمان ساسانیان و اوایل شکوه تمدن اسلامی است، که نام آن از قابوس بن وشمگير گرفته شده است كه مركز حكومت خويش را جرجان قديم واقع در 3 كيلومتري اين شهر قرار داده بود.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اخبار ترکمن، میل گنبدقابوس بلندترين برج آجري جهان محسوب ميشود چون از يك سو به دشتهاي آسياي ميانه اشراف دارد و از سوي ديگر، نگاهش به درياي مازندران است كه 400 متر از سطح اقیانوس پايينتر است.
میل گنبد قابوس از زیباترین و باشکوهترین بناهای دوره اسلامی است که در قرن چهارم در پايتخت پادشاهان آلزیار ، بنا شده است. بنايي كه از هزار سال پيش تاكنون بر فراز تپهای خاكي با ارتفاع 55 متر بنا شده که گنبد مخروطی آن به ارتفاع 18 متر بر روی ساقه بنا شده است.
در اساطیر نام گنبدکاووس اورگانیا بوده است و در طول تاریخ 10 هزار ساله این شهر دارای نامهای خنان، ورکانه و جرجان و دشت گرگان بوده است.
ابن سینا، ابوریحان بیرونی، عنصرالمعالی کیکاوس نگارنده کتاب قابوسنامه، عبدالقاهر جرجانی شرفالدین و ابوسليك جرجاني در این شهر اقامت داشتهاند و با وجود بزرگاني چون مخدومقلي فراغي شاعر پر آوازه ترکمن، دولت محمد آزادي ، قابوس بن وشمگير و دیگر دانشمندان پيشينه بسيار غني از نظر علمي، فرهنگي، تاريخي و اجتماعي داشته است.
مرقد مطهر امامزاده یحییبن زید(ع) در گنبدکاووس واقع شده كه از طرف پدر و مادر با سه واسطه به امام علي(ع) ميرسد، نوه امام زين العابدين (ع) اولين فردي بوده كتاب صحیفه سجاديه را به ايران آورده و در سن 18 سالگی به شهادت رسيده است.
نقشه اصلی شهر گنبدکاووس را کارشناسان آلمانی در زمان پهلوی اول بر اساس اصول شهرسازی طراحی کردند که خیابانهایش متقاطع بوده و معابر تنگ و قدیمی ندارد.
گنبدكاووس با وجود برج قابوس ، تپههای باستانی، شهر جرجان، دیوار دفاعی گرگان كرسی مطالعات باستانشناسی شمال کشور است.
شهر جرجان واقع در گنبدکاووس معماري و شهرسازي بسيار پيشرفتهاي داشته كه بيش از ۱۰۰۰ سال قبل داراي فاضلاب شهري، خيابانهايي با سنگفرشهاي منقش آجري و سيستم آبرساني به خانهها بوده است.
شهر جرجان یکی ازمراكز صنعت آبگينه و سفال در دورههاي بعد از اسلام يعني سدههاي ۵ و ۶ هجري شمسي بوده است در اصل اين شهر در زمان سامانيان بر روي ويرانههاي برجاي مانده از شهري ساساني به صورت چندضلعي ساخته شده است.
بخش اعظمی از ديوار دفاعي گرگان که بزرگترين ديوار دفاعي جهان پس از ديوار چين است در گنبدکاووس واقع شده، آغاز ساخت اين ديوار به دوره اشكاني بر ميگردد اين دیوار به نامهاي سد انوشيروان، سد سکندر، سد فیروز و قزل الان مارسرخ شهرت داشته و از آشنايي كامل معماران عهد باستان، با علوم هواشناسي بادهای محلي و آبنگاري خبر میدهد.
قدیمیترین و زیباترین مجتمع سوارکاری خاورمیانه در گنبدکاووس واقع است و این شهر پایتخت سوارکاری ایران محسوب می شود.
گنبدکاووس با مساحت 5071 کیلومتر مربع و 145 كيلومتر مرز مشترك با تركمنستان، هم مرز با خشک ترین صحراهای جهان است.
گنبدکاووس در گذشته از پرجمعیت ترین شهرهای شمال ایران بوده و جمعیت ۳۵۵ هزار نفری آن را ۲۷ قوميت مختلف تركمن، قزاق، ترك، کرد، فارس، سيستاني، بلوچ، خراساني، شاهرودي، گیلانی، مازندرانی و ساير قوميتها را شامل مي شود كه منتصف به دو مذهب تسنن وتشيع هستند.
سه تالاب بین المللی زیبا و بکر و شور و شیرین آلاگل، آلماگل و آجی گل در شمال گنبدکاووس واقع شده است و هر ساله در فصل مهاجرت هزاران پرنده از انواع قوها، فلامينگو، اردكها، پرستوهاي دريايي، چنگر، غازها ، سليمها ،كاكاييها، باتلان، آبچليكها به اين تالابها ميآيند.
گنبدکاووس شهر سردار آزمون، فرهاد قائمی، محمد قادری، قهرمان نینجوتسو و داور بینالمللی فوتبال ایران حسن اکرمی، جواهر زمانی قهرمان پرش سه گام آسیا، زهرا دانای طوس قهرمان پارالمپیکی والیبال، علیرضا هاشمزاده قهرمان کاراته جهان و رسول آقچلی و اسماعیل مسافر پدیدههای والیبال جهان و بیش از هزار ورزشکار با سابقه تیم ملی دارای افتخارات بینالمللی است.
خبرنگار: مصطفی صبوحی انتشار دهنده: یاشار نیازی
گردآوری: گروه خبر تورکمننیوز
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابه دارند، انتشار نمییابند.
نظرات منتشر شده مخاطبین به منزله تایید یا رد آن توسط تورکمننیوز نیست و تنها در جهت رعایت حقوق نظر دهندگان انتشار مییابد.