یادداشت-تورکمننیوز- یکی از مشکلاتی که در جوامع اسلامی وجود دارد مشکل ازدواج و طلاق است. وقوع طلاق را یک امر مزموم و نکوهیده میدانند که نباید به آسانی به آن تن داد. البته این حرف زیاد نادرست هم نیست چون طلاق مشکلاتی را برای فرزندان بوجود میآورد که در صورت با هم بودن والدین میتواند بوجود نیاید.البته با هم بودن به هر قیمت هم خوب نیست .
چون عدم تفاهم هم مشکلات خاص خودش را که درگیریهای لفظی پدر و مادر به صورت مستمر در میان فرزندان ادامه داشته باشد، ناراحتی روحی و روانی فرزندان را بیشتر خواهد کرد.
اما مشکل طلاق را نوعی به دین اسلام گره زدن و یک مشکل اجتماعی را مشکل دینی مطرح کردن اندکی دور از ذهن است. چون آن قباحتی که الان به طلاق بار میشود در صدر اسلام وجود نداشته است. ازدواج هم در آن زمان به راحتی صورت میگرفته و تشریفات امروز را نداشته و طلاق نیز همچنین. مشکلش بیشتر اقتصادی بوده تا فرهنگی و ارزشی.
اعتراض زنان هم به طلاق بیشتر از این زوایه بوده که معیشت و گذران زندگی برایشان سخت میشده است. چون مسئولیت تامین معیشت خانوار بر عهدهی مرد بوده است تا زن، چون گذران زندگی در آن صحرای خشک و سوزان و غم شکم، اجازهی مطرح شدن دیگر نیازها را نمیداده است.
گفته میشود یکی از بزرگان در صدر اسلام دویست بار ازدواج کرده است و هر سال چهار زن طلاق و با چهار زن یا دختر ازدواج میکرده است و بقیه هم وضع مشابهی داشتهاند. قبل از اسلام که وضع از این هم خرابتر بوده است. دختران زنده به گور میشدند اسلام جلوی این جنایت فجیع را میگیرد، دختران نه تنها ارث نمیبردند بلکه خود جزو میراث بودند و مانند گاو و گوسفند به سایر ورثه تعلق میگرفت، اسلام جلوی این بیعدالتی را میگیرد و دختران و زنان را صاحب ارث میکند، چند همسری بینهایت بوده اسلام این بینهایت را محدود و به چهار همسر کاهش داده و به این ترتیب وضع به نفع زنان اندکی تغییر مییابد.
آن زمان اگر طلاق قباحت امروزی را داشت، آن بزرگان که از امور دینی بیش از دیگران آگاهی داشتند، نمیتوانستند دست به چنین کاری بزنند. این نشان دهندهی این است که در آن زمان طلاق در اختیار مرد بوده به راحتی صورت میگرفته و کسی هم در فکر زنان مطلقه نبوده که معیشت آنها چگونه تامین میشود و با پرداخت مهریه قضیه فیصله پیدا میکرده است. البته در حال حاضر هم طلاق در اختیار مرد است اما بدون عواقب نیست مرد باید بعضی ازحق و حقوق زن مطلقه را پرداخت نماید. اما در عصر کنونی زنان ارج و قرب بیشتری پیدا کردهاند و به آنها مانند برده و کنیز نگاه نمیشود که هیچ حق و حقوقی نداشته باشند.
البته احترام به زنان، احترام و تکریم شأن انسانیت نیز میباشد، چون نصف جامعه را زنان تشکیل میدهند. اگر به نصف جمعیت کره زمین بیاحترامی شود شأن و جایگاه انسانیت نیز به عنوان اشرف مخلوقات تنزل پیدا خواهد کرد که هیچکس خواهان آن نیست.
اگر ما به حقوق زنان با دیدگاه صدر اسلام نگاه کنیم اسلام خدمات بسیار بزرگی در حق زنان در جهت کاهش ظلمها و بیعدالتیها انجام داده است. ولی اگر با دیدگاه امروزی نگاه کنیم زنان هنوز حقوق استیفا نشدهی زیادی دارند که به تدریج با اصلاح قوانین باید محقق شود.
امان محمد خوجملی
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابه دارند، انتشار نمییابند.
نظرات منتشر شده مخاطبین به منزله تایید یا رد آن توسط تورکمننیوز نیست و تنها در جهت رعایت حقوق نظر دهندگان انتشار مییابد.